Љимај прети сведоцима

Лекарски картон сведока сарадника, који је пронађен приликом претреса куће бившег команданта ОВК Фатмира Љимаја, један од главних доказа у рукама Еулекса против функционера странке Хашима Тачија, пише приштинска штампа.

Еулекс је сумњу да је Фатмир Љимај извршио кривично дело ратног злочина, засновао на изјави сведока сарадника "X", али и на основу једног лекарског картона сведока сарадника пронађеног приликом претреса Љимајеве куће.

Лист Коха диторе наводи да је Еулекс сумњу за извршено кривично дело Љимаја засновао на изјави сведока сарадника "X", према којој је бивши командант ОВК, априла 1999. године наредио убиство два српска официра.

Као јачи доказ наводи се откриће из једног лекарског картона сведока сарадника "X", који је пре 11 месеци пронађен у кући Љимаја, током претреса који је извршен у присуству адвоката.

Картон говори о здравственом третману сведока. Сведок наводи да је био приморан од стране Љимаја и његових људи, да буде смештен на психијатријску клинику у Приштини, како би он био дискредитован и у питање био доведен његов исказ.

Љимај, један од бивших команданата ОВК, познат по надимку "Челику'', сумњичи се да је издавао наређења и учествовао у тортури над српским и албанским цивилима као и српским војницима и полицајцима, у једном логору у селу Клечка, у општини Липљан.

Еулекс га је ухапсио 16. марта и после двочасовног испитивања Љимај који ужива посланички имунитет је пуштен.

Поводом овог случаја, специјални тужилац Маурицио Салустро, подигао је оптужницу против Љимаја и још 11 других особа, од који је деветоро ухапшено, а једна особа је у бекству.

С обзиром на посланички имунитет Љимај није могао да буде ухапшен.

Ветерани Ослободилачке војске Косова, најавили су за среду велике протесте против Еулекса због хапшења бивших припадника, али и почетка дијалога између Београда и Приштине.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи