Шешељ одбио лекара због националности

Војислав Шешељ одбио је преглед кардиолога, због националности тог лекара, саопштио је Трибунал у Хагу. Суд није хтео да каже о којој је националности реч, али је рекао да не може да "прихвати дискриминацију од стране оптуженог".

Оптужени Војислав Шешељ одбио је да у притвору Хашког трибунала буде подвргнут прегледу срца зато што му се не свиђа националност кардиолога, саопштио је Трибунал у Хагу.

Преглед је требало да буде обављен прекјуче по налогу претресног већа, пошто је раније утврђено да Шешељ има срчане тегобе.

Веће судије Жан-Клода Антонетија тада је наложило да Шешељево здравстено стање преиспита конзилијум од три лекара специјалиста "међународног угледа".

У данашњем поднеску, секретаријат Трибунала обавестио је судије да је Шешеља 17. и 18. фебруара, као што је било и планирано, прегледао први специјалиста - ендокринолог.

"Оптужени је, међутим, одбио да дозволи другом експерту, кардиологу, да га, по плану, прегледа 14. марта или да погледа његов здравствени картон, због националности тог лекара. О одбијању је оптужени директно обавестио специјалисту када је он стигао у притвор због прегледа", пише у поднеску секретаријата.

трибунал није навео о којој је националности реч. Међутим, Секретаријат је нагласио да неће именовати другог специјалисту да прегледа Шешеља зато што "не може да прихвати дискриминацију од стране оптуженог" и због тога што "не прави разлику на основу националности, поштујући разноликост као једну од темељних вредности УН".

Трећи специјалиста, пулмолог, Шешеља би требало да прегледа између 23. и 25. марта.

Све лекарске налазе о Шешељевом здрављу Суд у Хагу третира као приватне и поверљиве и они нису доступни јавности.

Прошле године, Шешељ је, због срчаних сметњи, аритмије и тахикардије, имао операцију срца.

Шешељу, који се у притвору Трибунала налази од фебруара 2003. године, се суди за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања у Хрватској, Војводини и БиХ од 1991. до 1993. године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи