Могућ известилац о трговини органима

Европски парламент мора да прекине дугогодишње ћутање и именује известиоца о организованом криминалу на Косову, чији су главни шефови у многим кључним структурама власти и на водећим положајима, закључили евроипки парламентарци.

У Европском парламенту у Стразбуру је данас, после оштре расправе, закључено да парламент ЕУ мора прекинути дугогодишње ћутање и именовати известиоца о организованом криминалу на Косову, чији су главни шефови у многим кључним структурама власти и на водећим положајима.

То су агенцији Бета пренели извори Спољнополитичког одбора ЕП, у којем је "иза затворених врата" у Стразбуру саслушано излагање известиоца Савета Европе о злочнима и трговини органима Срба на Косову и у Албанији, бившег швајцарског државног тужиоца Дика Мартија.

Више посланика ЕП су потврдили да је, упркос великој подељености европских посланика, жестоким нападима на Мартија, али и доста ставова разложне подршке известиоцу Савета Европе, преовладао став да је немогуће даље "гурати главу у песак".

Марти је на састанку затвореном за новинаре поново оштро упозорио да се до истине никако не може доћи без озбиљне међународне истраге, а пре свега поузданог система за заштиту сведока, што сада није могуће обезбедити на Косову.

Марти је подробно објаснио како су италијански специјални тужиоци, судови и полиција деведесетих година успели да добију кључне битке против веома моћне мафије.

Један од битних метода је био да се зајамчи потпуна заштита сведока, уз мењање идентитета и смештај сведока и у иностранству.

Кључна порука известиоца Савета Европе била је да није рекао ништа што други не знају, већ да је једино ново то што је то рекао "гласно".

Ту су се "препознали", рекли су извори који су пратили расправу, не само неки посланици Европског парламента, често веома пристрасно наклоњени независности Косова, већ је то схваћено и као критика влада држава ЕУ и европским структурама, које су годинама добијале обавештајне и дипломатске извештаје о уплетености политичких вођа косовских Албанаца у организовани криминал и трговину органима заробљеника.

Марти је то врло изричито навео и у свом извештају који је усвојио Савет Европе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи