Спремна документација о Дивјаку

Министарству правде достављена документација неопходна за изручење бившег генерала Армије БиХ Јована Дивјака Србији. Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да постоји довољан степен основане сумње да је и Дивјак учествовао у злочину у Добровољачкој улици.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић доставио је Министарству правде документацију неопходну за изручење бившег генерала Армије БиХ Јована Дивјака Србији, као надлежном за подношење захтева за екстрадицију.

"Сматрам да постоји довољан степен основане сумње да је и он учествовао у извршењу злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, и без обзира на одлуку Аустрије и политичке изјаве које стижу, ја поступам само по закону. Ако сам својим законитим поступањем препрека на путу европских интеграција, пристајем да ме смене", поручио је Вукчевић на конференцији за новинаре.

Тужилац је навео да не пристаје да прави селекцију жртава према томе чије су, како је рекао, политичке елите деведесетих година прошлог века биле више, а чије мање криве за ужасе који су се догађали.

"У Добровољачкој улици имамо најмање 39 жртава тешког злочина у три догађаја и ја ниједног од њих нећу да заборавим", рекао је Вукчевић, а потом набројао имена свих 39 жртава и истакао да, без обзира на притиске и критике које чује, нема право и неће да тргује мртвим главама.

Он је прецизирао да на њега притиске не врше државни органи, већ медији и невладине организације преко медија. "Нека ме смене, ако је моје поступање, искључиво по закону, проблем", рекао је Вукчевић.

Вукчевић је навео да још 2009. године колеги из босанског тужилаштва, Милораду Барашину, нудио потписивање споразума о уступању доказа, којим би се добио правни оквир за пребацивање тог предмета правосуђу БиХ.

Истрага и у БиХ

Босанско тужилаштво, такође, води истрагу против Дивјака и још 15 лица за случај "Добровољачка" већ шест година, рекао је Вукчевић и подсетио да је Босна и Херцеговина упутила захтев Аустрији за изручење Дивјака.

"Да је споразум потписан, не бисмо у овом облику имали случајеве Ганић и Дивјак, а и случај 'Тузланске колоне' би изгледао потпуно другачије", рекао је Вукчевић, истичући да он нуди решења, како би се спречило даље вођење паралелних истрага за иста кривична дела.

Према Вукчевићевим речима, решење таквих ситуација јесу потписивање споразума и разговори о уступању доказа за "Добровољачку" и "Тузланску колону", експертска ревизија војних предмета који су преузети од војног правосуђа и поручио да ће се, уколико Дивјак, ипак, буде изручен Србији у циљу утврђивања истине, сагласити да се брани са слободе до окончања истраге која се води против њега пред српским правосуђем.

"Да ли је Дивјак крив, о томе може да одлучи само суд, или у Србији или у Босни и Херцеговини. Спреман сам на сваку сарадњу у циљу решавања проблема паралелних истрага, али не по цену брисања убијених са списка жртава", рекао је Вукчевић.

Дивјак је ухапшен 3. марта, у Бечу, по српској потерници, која је за њим расписана 2009. године, због сумње да је учестовао у ратном злочину у Добровољачкој улици, приликом повлачења колоне ЈНА, у мају 1992. године.

Дивјак је јуче пуштен из аустријског екстрадиционог притвора, уз кауцију од пола милиона евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи