Истрага због злочина у Србији

У току преткривични поступак против бивших чувара логора у Србији за време рата, који су осумњичени за мучење и убијање хрватских војника и цивила, рекао заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић. Хрватски "Глобус" објавио имена 27 осумњичених.

Против више десетина командира и чувара у пет логора по Србији, у којима су мучени и убијани хрватски војници и цивили, удружење "Вуковар 1991" још је 2008. поднело кривичну пријаву Тужилаштву за ратне злочине Србије, али до данас није подигнута ниједна оптужница, пише недељник Глобус који доноси имена 27 осумњичених.

Портпарол тужилаштва Бруно Векарић изјавио је за Глобус да је процесуирање злочина по тој пријави у фази преткривичног поступка.

Истрагу је спроводило и хрватско државно тужилаштво које је испитало око 200 људи, да би у мају 2008. правник Зоран Шангут све податке о починиоцима ратних злочина, у име удружења "Вуковар 1991", дао у кривичној пријави против непознатих лица, због почињеног кривичног дела ратног злочина против ратних заробљеника која је поднета Тужилаштву за ратне злочине Србије.

Ради се о држављанима Србије, већином бивших припадника ЈНА, али и милиције и српских добровољачких јединица који су у пет логора по Србији учествовали у мучењу и убијању хрватских војника и цивила који су тамо одведени након пада Вуковара, у новембру 1991. године, пише Глобус.

Њихова имена изашла су на видело захваљујући исказима хиљада бивших логораша које су прикупиле ветеранска удружења "Вуковар 1991" и Хрватско друштво логораша српских концентрационих логора.

Логораши су идентификовали неколико десетина лица - управника логора, испитивача и чувара - који су их малтретирали.

То није коначан попис оних које би судски истражитељи морали да питају шта су радили у логорима у Србији. Може се претпоставити да многи од тих злочинаца данас мирно живе у Србији, неоптерећени својом ратном прошлошћу, наводи Глобус.

Лист пише да је кроз логоре на територији Србије прошло најмање 7.000 хрватских војника и цивила, претежно из источне Славоније и подсећа да је реч о логорима у Сремској Митровици, Стајићеву, Бегејцима, Београду и Нишу.

Око 300 људи је убијено, а још 495 се никад није вратило кућама и до данас се воде као нестали.

Глобус наводи да су злочини почињени над хрватским заробљеницима у логорима, од октобра 1991. до августа 1992, једна од највећих табу тема.

У кривичној пријави помињу се 54 имена, али су више од половине надимци иза којих се крију лица чија ће имена и презимена бити јако тешко идентификовати. Тајсон, Теријер, Плави 9, Мађар, Тајчи, Рамбо, Шеки, Гуги, Борко, Брица, Љубо Бријач, Црногорац, Бобота, Шицер, Разарач, Разбијач - само су неки од тих надимака који су коришћени, јер се од почетка знало да су ти логори кршење међународних конвенција, пише лист.

Глобус доноси имена потпуковника Мирослава Живановића, команданта логора Стајићево и Бегејци, мајора Зорана Ранђеловића, команданта логора у Сремској Митровици, као и имена Драгослава Томића, Стојана Цветковића, Вељка Драгићевића, Слободана Симића и других чувара и испитивача по логорима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи