Дивјак на слободи

Пензионисани генерал Армије Босне и Херцеговине Јован Дивјак пуштен на слободу, пошто је плаћена кауција од 500.000 евра. Дивјаку није дозвољено да напусти Аустрију.

Пензионисани генерал Армије Босне и Херцеговине Јован Дивјак, који је у четвртак ухапшен у Бечу на основу потернице српског правосуђа, пуштен је на слободу. Кауцију, од 500.000 евра, на жиро-рачун суда у Корнојбургу, уплатио је Кантон Сарајево, јавили су босански медији.

Портпаролка тог суда Криста Земанек, изјавила је да Дивјаку није дозвољено да напусти Аустрију. Према њеним речима, Јован Дивјак је морао да преда пасош и биће потребно најмање месец дана да суд у Корнојбургу одлучи о захтеву за изручење.

Уплатом кауције, екстрадициони притвор, који је у петак одређен на 14 дана, стављен је ван снаге, рекла је Криста Земанек.

Дивјак је већ током послеподнева дао изјаву надлежним властима да је спреман на сарадњу у решавању свог случаја. Његов адвокат Рихард Сојер потврдио је да је бивши босански генерал пуштен око 17 часова из екстрадиционог притвора.

"Налог за хапшење Србије је, без сумње, политички мотивисан. Пошто мој штићеник у Србији не може очекивати фер суђење, а и уједно је током више истрага уклоњена сумња у то да је починио кривично дело, уверен сам да ћемо успети да избегнемо изручење Србији", поручио је Сојер.

Амбасадор Србије у Аустрији Милован Божиновић, у изјави аустријској новинској агенцији АПА, рекао је да судови треба да обаве свој посао у случају Јована Дивјака и да ће се Србија стриктно придржавати правних прописа.

"Србија ће, у предвиђеним роковима, проследити потребну документацију, како би случај Дивјака био решен у складу са међународним правом", рекао је Божиновић.

Јован Дивјак је ухапшен у четвртак, 3. марта, на основу оптужнице којом га Србија терети за учешће у ратном злочину над припадницима Југословенске народне армије, у Добровољачкој улици у Сарајеву, маја 1992. године.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи