Паравојне снаге деловале на Илиџи

Од маја до децембра 1992, на Илиџи, у разним периодима, деловали су "аркановци", које је предводио Милорад Улемек Легија и "шешељевци", на челу са Браниславом Гавриловићем званим Брне, изјавио сведок оптужбе на суђењу Радовану Караџићу у Хагу Неђељко Прстојевић.

Сведок оптужбе Неђељко Прстојевић потврдио је данас, на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, да су српске паравојне снаге 1992. деловале на Илиџи, где је он тада био командант кризног штаба и председник српске општине.

Прстојевић је изјавио да су кризни штаб и српска општина на Илиџи с пролећа 1992. формирани према упутству врха Српске демократске странке коју је предводио Караџић.

Он је посведочио да су, од маја до децембра 1992, на Илиџи, у разним периодима, деловали "аркановци", које је предводио Милорад Улемек Легија и "шешељевци", на челу са Браниславом Гавриловићем званим Брне, које је обилазио и Војислав Шешељ.

Сведок је поменуо и да је на Илиџи кратко боравила паравојска "неког Бокана", која је затим нестала, а да није ни учествовала у борбама. У децембру 1992, у месту су се појавили, по његовим речима, и "зворнички четници".

Напомињући да су сви добровољци, појединачно и у групама, били део Војске Републике Српске или МУП-а, Прстојевић је назначио да су сви морали да се ставе под команду ВРС, али и да су те формације "тежиле непослушности".

По његовим речима, "аркановци" су учествовали у жестоким борбама на Илиџи, средином маја 1992, и изузетно се добро борили у одбрани. После неколико дана, нестали су, из непознатих разлога, можда зато што су имали рањене, рекао је сведок.

Он је потврдио да је, 13. маја 1992, примио вођу "аркановаца" Улемека и да су разговарали о безбедносној ситуацији на Илиџи.

Прстојевић је изјавио и да су се припадници паравојске Бранислава Гавриловића Брнета представљали као чланови Српске радикалне странке, иако су били са терена око Сарајева. Лидер СРС-а Шешељ обишао их је два пута, рекао је Прстојевић, уз напомену да је он током прве посете примио Шешеља у згради општине.

"Од те посете, ми смо имали само психолошку корист. Није ми познато да је Шешељ икада послао бар један камион хуманитарне помоћи", приметио је сведок.

Током друге посете, Шешељ се, по речима Прстојевића, није удостојио да наврати и више је правио промоцију Српске радикалне странке, али је обишао и Гавриловићеву јединицу.

Прстојевић ће исказ наставити пошто сутра и прексутра судије саслушају друга два сведока који нису могли да се пред Трибуналом појаве у другом термину.

Караџић је оптужен за прогон несрба из 20 општина у БиХ, укључујући Илиџу, за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина; терорисање становништва Сарајева артиљеријским и снајперским нападима и узимање особља УН за таоце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи