ЈАТ под лупом ревизора

Ревизија "Јат ервејза" почеће 1. марта, најавио државни ревизор Радослав Сретеновић. Од понедељка, контрола министарстава одбране, економије, унутрашњих послова и финансија. Најављена контрола локалних самоуправа, али не и "Телекома".

Председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић најавио је да ће 1. марта почети ревизија "Јат ервејза". Сретеновић, међутим, није желео да каже да ли ће у оквиру ревизије јавних предузећа контролисати "Телеком".

Државни ревизор је поновио да ће контрола у Министарству одбране, економије, унутрашњих послова и Министарству финансија, у оквиру које ће контролисати и Пореску управу и Управу царина, почети у понедељак, 14. фебруара.

Државна ревизорска институција објавиће до краја фебруара резултате ревизије финансијских извештаја за 2009. годину три јавна предузећа - "Склоништа Србије", "Електромреже Србије" и "Транснафта" у Панчеву.

Та институција, како је објашњено, није имала капацитете да обухвати већи број јавних предузећа, попут "Електропивреде Србије" и "Железница Србије".

Према његовим речима, ДРИ ће почети и контролу локалних самоуправа, али још увек није прецизирано којих. 

Сретеновић је поновио да не искључује могућност подношења кривичних пријава против одговорних за непрописно трошење новца из буџета Србије за 2009. годину.

"У поступку су још неки процеси у којима прикупљамо доказе, али не желим да о томе више говорим, да се не би правила сензација", истакао је Сретеновић одбацивши тврдње да се ДРИ бави маргиналним стварима, а да неке милионске малверзације остају по страни.

"Нису маргиналне ствари у питању. Прегледали смо 70 одсто расходних ставки завршног рачуна буџета и нисмо нашли да је било малверзација и злоупотреба у делу ненаменског трошења, да је било пронавера", рекао је државни ревизор.

ДРИ је јуче поднео прекрашајне пријаве против 14 одговорних у министарствима, због неправилности у трошењу буџета за 2009. годину, међу којима су четири министра: Милутин Мркоњић, Расим Љајић, Жарко Обрадовић и Саша Драгин.

На седници Одбора Скупштине за финансије, представници Државне ревизорске институције представили су препоруке из извештаја ДРИ.

Највише полемике изазвао је део који се односи на неусклађене податке између Министарства финансија и Народне банке Србије о јавном дугу, јер Министарство није исказало 1,182 милиона евра који се односе на кредит из стендбај аранжмана са Међународним монетарним фондом.

Јоргованка Табаковић из Српске народне странке рекла је да је то недопустиво, док је представник Министарства финансија Бранко Поповић рекао да је највећи део препорука ДРИ већ отклоњен, те да се ради о концепцијским разликама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи