Караџићу шест недеља паузе

Радовану Караџићу биће одобрен захтев за привремени прекид суђења, како би могао да проучи велики број докумената који му је достављен са закашњењем. Због закаснелог обелодањивања докумената судије су биле принуђене више пута да укоре тужиоце.

Претресно веће Хашког трибунала одлучило је да почетком марта на шест недеља прекине суђење Радовану Караџићу, како би могао да проучи велики број докумената које му је са закашњењем обелоданило тужилаштво.

Караџић је почетком фебруара затражио три месеца паузе у процесу, да би прегледао 32.000 страница докумената и 142 видео-траке са око 200 сати снимака, повезаних са збивањима у општинама широм БиХ који би потенцијално могли ићи у корист одбране.

Тај материјал, хашко тужилаштво доставило је одбрани 31. јануара.

Саопштавајући одлуку већа, председавајући судија О-Гон Квон нагласио је да је тужилаштво поново прекршило своју обавезу да потенцијално ослобађајуће документе достави одбрани што је пре могуће.

Због тога је у интересу правде да суђење буде обустављено, како би одбрана прегледала документе, рекао је судија Квон. Када ће тачно уследити прекид судије ће прецизирати накнадно, пошто их тужиоци обавесте о распореду сведока.

Караџић је тражио да суђење буде прекинуто од 14. фебруара до 15. маја, али је веће одлучило да настави да саслушава сведоке до 1. марта.

Судије су више пута укориле тужиоце због закаснелог обелодањивања докумената.

Правни саветник оптуженог Питер Робинсон до сада је судијама упутио 37 поднесака против заступника оптужбе због такве праксе, оцењујући да је то "тек врх леденог брега".

Веће судије Квона одредило је тужилаштву 18. април као крајњи рок да Караџићу достави све материјале које има, а који би могли бити ослобађајући.

Од почетка, у априлу прошле године, суђење Караџићу је из сличних разлога било прекинуто три пута - у августу, септембру и новембру.

Бившем председнику Републике Српске, Трибунал суди по оптужници за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина, прогон несрба широм БиХ, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање припадника мисија УН за таоце у периоду 1992-1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи