Пријаве против четири министра

Државна ревизорска институција поднела прекршајне пријаве против министaра Саше Драгина, Милутина Мркоњића, Жарка Обрадовића и Расима Љајића због кршења прописа о располагању буџетом за 2009. годину. Пријаве поднете и против 10 службеника Владе.

Суд за прекршаје добио је 12 пријава Државне ревизорске институције (ДРИ) против 14 службеника Владе који су кршили прописе о располагању буџетом за 2009. годину.

Пријаве су поднете против министра рада Расима Љајића, инфраструктуре Милутина Мркоњића, просвете Жарка Обрадовића и пољопривреде Саше Драгина.

Међу особама против којих су поднете прекршајне пријаве налазе се и Зоран Мартиновић, државни секретар у Министарству рада и социјалне политике, помоћник министра пољопривреде Милан Стегић, помоћник министра пољопривреде Момчило Митрески, државног секретара у Министарству за науку и технолошки развој Милоша Недељковића и секретарице у Министарству за науку и технолошки развој Биљане Спасић и секретарице у Министарству рада и социјалне политике Татјане Матић.

Пријаве су поднете и против директора Управе за заштиту биља Јана Боћанског, директора Управе за ветерину Зорана Мићовића и директорке Управе за трезор у Министарству финансија Светлане Љубичић.

Прекршајна пријава поднета је против Ивана Маричића, бившег директора Управе за трезор, против кога је ДРИ већ поднео једну пријаву прошле године, због сумње да је евидентирао нефинансијску имовину, али и да је са рачуна трезора позајмио новац за покривање минуса у државној каси који касније није враћен као и за низ других прекршаја.

Обрадовић: Поштоваћу одлуку суда

Министар просвете Жарко Обрадовић каже да ће судији за прекшаје поднети сву документацију о раду свог Министарства и да ће поштовати одлуку суда каква год да буде.

"Судији за прекшаје доставићемо бројну документацију Министарства. Наравно да ћу се одазвати позиву из суда и обавестити судију о ставовима Министарства", рекао је Обрадовић агенцији Бета и истакао да ће прихватити одлуку суда каква год она буде.

Обрадовић је рекао да нема примедаба на рад Државне ревизорске институције, већ да, напротив, има добру сарадњу с том институцијом.

"Неке од примедби ДРИ-ја везане за нормативу и начин рада, Министарство просвете је већ прихватило и изменило", казао је Обрадовић.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић рекао је да то Министарство поштује рад и активности Државне ревизорске институције и да очекује да ће тај рад резултирати стварањем значајне дисциплине у свим државним институцијама.

Он је навео да проблем представљају наслеђени модели деловања из прошлих времена.

"Не ради се о било каквим злоупотребама, махинацијама, да је неко трошио новац, већ је реч о грешкама у процедури и различитом тумачењу пре свега Закона о јавном набавкама", рекао је Љајић.

Према његовим речима, највећа поука овогодишњег извештаја ДРИ-ја јесте то да ће убудуће адреса за било какав поступак за набавке бити та институција, а не Управа за јавне набавке, где је то Министарство до сада тражило одобрења.

Министарство пољопривреде: Буџет није оштећен

Министарство пољопривреде Србије саопштило је да извештај ДРИ показује да ниједан уговор тог министарства није оштетио буџет и да није било ненаменског трошења средстава.

У саопштењу Министарства, а поводом подношења прекршајних пријава против министра пољопривреде Саше Драгина и његових сарадника, наводи се да је извештај потврдио веродостојност завршног рачуна тог министарства.

"Извештај је садржао само неколико примедби које су се односиле највише на процедуралне грешке које су у свим случајевима у којима је то било могуће одмах и исправљене", пише у саопштењу.

Како се додаје, исправке нису биле могуће само у оним случајевима у којима није постојала усклађеност закона, а где су се мишљења надлежних министарстава и институција разликовале од мишљења ДРИ.

Истакнуто је да су одговорни у Министарству пољопривреде "поступали у складу са законима, те да читавим својим радом исказују добру намеру да реформишу инструменте аграрне политике у складу са прописима".

У току поступци по ранијим пријавама

Вршилац дужности председника Вишег суда за прекршаје у Београду Зоран Пашалић рекао је агенцији Бета да су у току поступци по пријавама које је ДРИ раније поднео.

"Има поступака о којима се одлучује по жалбама, а неки су још у току", рекао је Пашалић.

Он није могао да каже да ли је неки од раније покренутих поступака у завршној фази и када би могла бити донета прва пресуда, јер би се тиме, како је додао, прејудицирала пресуда.

Ако суд утврди да прекршај постоји, министрима, али и осталима против којих су поднете пријаве, следи новчана казна од 5.000 до милион динара.

На основу првог извештаја о ревизији републичког буџета за 2008. годину, ДРИ је прошле године поднео захтев за покретање прекршајног поступка против 19 државних функционера, међу којима је шест актуелних и пет бивших министара.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи