СРС организује скуп о Шешељу

Међународни научни скуп поводом осам година откако се Војислав Шешељ налази у притвору Хашког трибунала СРС организује 19. фебруара у Београду.

Српска радикална странка најавила је да ће 19. фебруара у Београду организовати међународни научни скуп поводом осам година откако се лидер те странке Војислав Шешељ налази у притвору Хашког трибунала.

Скуп има назив "Ослобађајућа пресуда по правилу '98 бис' једини је могући правни резултат фијаска Хашког трибунала у процесу против др Војислава Шешеља", рекао је шеф правног тима за Шешељеву одбрану Зоран Красић.

На том скупу, у Центру "Сава", учествоваће велики број чланова руског комитета за заштиту Шешеља, као и председник тог тела Сергеј Бабурин, а највероватније ће присуствовати и представници свих посланичких група Руске Думе, рекао је Красић.

На скупу ће учествовати академик Јелена Гускова, Александар Мезјајев, који од почетка прати рад Трибунала и суђење Шешељу, политички аналитичар Михаил Леонтјев и француски адвокат Жан Вержес, рекао је Красић.

Потврдио је да ће се 22. фебруара одржати претпретресна конференција у предмету у којем се Шешељу суди за непоштовање суда, после чега би почео и претрес.

Красић очекује да ће 7. 8. и 9. марта на статусној конференцији по правилу "98 бис" бити донета повољна и ослобађајућа пресуда, јер Тужилаштво није успело да докаже кривицу лидера радикала.

Шешељу се суди за злочине против човечности и повреде ратног права и обичаја у Хрватској, Војводини и Босни и Херцеговини од 1991. до 1993. године.

Он је 21. јануара 2009. додатно оптужен за непоштовање Трибунала због обелодањивања имена и других личних детаља три сведока чији је индетитет, по налогу претресног већа, био заштићен од јавности.

Шешељ је 24. јула 2009. осуђен на 15 месеци затвора због непоштовања суда и та казна му је потврђена 19. маја 2010 године. Он је 4. фебруара 2010. други пут оптужен због објављивања у књизи података о 11 заштићених сведока.

Лидер радикала се добровољно предао Хашком трибунала у фебруару 2003. године, а суђење му је почело новембра 2007. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи