Поткопавање "Колубарe"

Интерна контрола ЕПС-а показала да су трошкови закупа у рударском басену Колубара приватне механизације од 2004. до 2008. године били "изнад планираних", односно "без доказа о оправданости толиког трошења новца". Уместо планираних 2,6 милијарди, потрошено 8,4 милијарде динара.

Стручни тим ЕПС-а, који је рад на извештају завршио у понедељак увече, закључио је да је у Рударском басену "Колубара" било низ неправилности у вези са уговорима о закупу механизације, укључујући пребачај финансијских расхода у односу на планиране, без доказа о потребама за додатним закупом, али и непостојање дневника о изведеним радовима.

"Из овако утврђеног чињеничног стања произилази закључак да период 2004. до 2008. године, који се односи на закуп и ангажовање транспортних средстава и грађевинске механизације, карактерише нерационално коришћење новчаних средстава у делу остварења расхода закупа грађевинске механизације, као и несавесно пословање везано за реализацију уговора", наводи се у документу у који је Радио-телевизија Србије имала увид.

Према том извештају, уместо 2.662.656.000 динара, потрошено је 8.462.767.000, што чини разлику од 5,8 милијарди динара.

Такав тренд, међутим, заустављен је у последње две године, па је басен "Колубара" у том периоду на ангажовање механизације потрошио знатно мање новца него раније, односно 1,7 милијарди током 2009. и 785 милиона у првих десет месеци прошле године.

У том периоду, планирани трошак био је 1,9 милијарди, односно 1,3 милијарде динара.

Стручни тим ЕПС-а је, такође, навео да су увид у ту документацију имали и истражни органи Министарства унутрашњих послова, али да ЕПС нема сазнања о налазима и даљим активностима истражних органа.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи