Криминал модерног доба

Високотехнолошки, или сајбер криминал, годишње Европу оштети за 750 милијарди евра. Сваке године, број високотехнолошких крвичних дела у Србији се удвостручи.

Развој технологије, поред добробити, носи и опасност у виду високотехнолошког или сајбер криминала. Према најновијим проценама европске полицијске службе, таква врста криминала оштети Европу за 750 милијарди евра годишње.

Злоупотреба банкарских картица један је од најчешћих облика сајбер криминала, али се рачунари и интернет користе за читав низ незаконитих активности. Полиција одржава корак са "маштовитошћу" сајбер-криминалаца, али признаје да су они због анонимности и непостојања граница сајбер простора међу најопаснијим криминалцима.

Помоћник директора Европола Тролс Ортинг Јоргенсен каже да је то криминал широког спектра и да је успех у борби против њега добар, али да то неће бити још дуго тако, ако се не ојача сарадња полиција у Европи, пошто се сајбер-криминал развија и шири брже него што смо мислили.

"Морамо да образујемо наше грађане, кад је реч о коришћењу интернета, ради њихове самозаштите, али и да омогућимо да криминалистичке службе и тужилаштва раде брже, јер докази у виртуелном свету брзо нестају", каже Јоргенсен.

Огромни губици, које због сајбер-криминала трпе европска економија и становништво, навели су Европску комисију да предложи да се уведу оштрији закони за злоупотребу рачунара и интернета. Преузимање контроле над рачунаром и његово коришћење за упаде у рачунарске системе, на пример, још увек није обухваћено законима Европске уније, а земље чланице су имале такве проблеме.

У Србији се број кривичних дела високотехнолошког криминала сваке године удвостручи. Многи постају жртве сајбер-криминала због наивности, али и непознавања рачунарске технологије, односно њеног коришћења на безбедан начин.

Начелник Одељења за високотехнолошки криминал МУП-а Србије Саша Живановић објашњава да људи, најчешће због економске ситуације, не купују оригинални антивирусни софтвер, већ га скидају са интернета, а да нису ни свесни да се у њему налази малициозни програм.

"Велики проблеми настају и са техникама социјалног инжењеринга, јер има више од десет лица која су насела на такве преваре. Само њихова штета је преко 550.000 евра, а само једна породица страдала је за 220.000 евра", наводи Живановић.

Због тога, Министарство унутрашњих послова Србије на својој интернет презентацији даје савете грађанима како да се заштите од тог криминала модерног доба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи