Швајцарци знали све

НАТО и швајцарске власти знале су све о криминалним активностима косовског политичког вођства, пише швајцарски "Ноје цирхер цајтунг". Швајцарске власти имале приступ материјалу НАТО, па тврдње да се није знало о прошлости косовских вођа све су мање веродостојне, наводи лист.

Швајцарски дневник Ноје цирхер цајтунг у тексту под насловом "Најопаснији човек Косова са швајцарском прошлошћу" пише да су НАТО и швајцарске институције знали о криминалним сплеткама и злочинима косовског политичког вођства.

"Главно питање које себи и остале државе морају да поставе је: Да ли се на Балкану у име стабилности превише гледало кроз прсте?", наглашава швајцарски лист.

У тексту се додаје да је, после извештаја Дика Мартија и открића британског дневника Гардијан о умешаности Хашима Тачија и члана председништва косовског парламента Џавита Халитија у организовани криминал, јасно да "није тачно да нико није знао ништа, а поготово не институције у Швајцарској, одакле се деведесетих година управљало и помагало ОВК".

Ноје цирхер цајтунг пише да се у тајном документу НАТО-а из 2004. године, за Халитија, који је 1986. године побегао у Цирих, наводи да је прао новац, трговао оружјем, дрогом и женама.

Швајцарски дневник поновио је писања Гардијана, наводећи да Халити "контролише Хашима Тачија и представља снагу која стоји иза премијера".

Листе за ликвидацију

У документу се на дугој листи набрајају и особе, чија је убиства наредио Халити, а наводи се да је сарађивао са српском тајном службом, како би ликвидирао косовско-албанске конкуренте, али се трговина органима нигде не спомиње.

"За разлику од Дика Мартија, истражитељи КФОР-а су били мање заинтересовани за догађаје за време рата", пише Ноје цирхер цајтунг, додајући да су агенти као забрињавајуће оценили да је Халити за време својих студија психологије у Цириху пословао са једном компанијом коју су контролисали џихадисти.

Поред тога, наставља лист, "Халити негује контакт с албанском мафијом и залаже се за Велику Албанију", коју дневник оцењује као "ноћну мору стратега НАТО-а задужених за Балкан".

Извештај НАТО-а описује однос Тачија и Халитија као симбиозу, која обојицу одржава на власти и у животу, објашњавајући да је Халити премоћан да би га Тачи напустио, али да је превише уплетен у свет криминала да би могао напредовати на вишу политичку позицију.

"Очито су швајцарске власти након рата на Косову имале потпуни приступ материјалу НАТО служби. Тврдити сада да се није знало о прошлости косовских вођа или да се погрешно процењивало, са сваким НАТО документом постаје све мање веродостојно", коментарише швајцарски лист.

И француски "Монд", у тексту под називом "Друго лице Косова", наводи да се обавештајна служба Кфора озбиљно бавила Халитијем, који је био предмет једне од њихових истрага, као бивши оснивач ОВК и високи званичник Тачијеве Демократске партије Косова.

У извештају Кфора се наводи да је Халити био повезан и са српским обавештајним службама којима је, током сукоба 1998-1999. године, давао информације о оружју ривалске оружане формације ФАРК, која је била под патронатом Ибрахима Ругове.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи