Еулекс почео истрагу

Прелиминарна истрага о наводима из извештаја Дика Мартија о трговини људским органима отворена, саопштио Еулекс. Мисија ЕУ позвала све релевантне организације и појединце, укључујући самог Мартија, да изнесу доказе које имају у погледу тих озбиљних оптужби.

Тужиоци Еулекса отворили су прелиминарну истрагу о наводима из извештаја известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини људским органима, које веома озбиљно схвата, саопштила је мисија ЕУ на Косову.

"Еулекс поседује капацитет, стручност, локацију и надлежност да изврши судско испитивање. Ми смо спремни, вољни и у могућности да преузмемо ту одговорност. Тужиоци Еулекса су, као почетни технички корак, отворили прелиминарну истрагу", истиче се у саопштењу Еулекса.

Еулекс наводи да су његови тужиоци спремни да одмах крену да раде, уколико добију доказе и чињенице о наводима из извештаја Мартија о трговини људским органима и осталим криминалним радњама после сукоба на Косову, у које су, према извештају известиоца Савета, умешани бивши припадници ОВК, које је водио актуелни косовски премијер Хашим Тачи.

Еулекс позива све релевантне организације и појединце, укључујући самог Мартија, да изнесу све доказе које имају у погледу тих озбиљних оптужби.

"Разумемо забринутост у погледу заштите сведока у региону, али смо потпуно сигурни у своју јединицу за заштиту сведока. Искуство је већ показало да је она у стању да решава веома осетљиве случајеве. Као мисија владавине права, ми радимо на основу чињеница и доказа. Без доказа не може доћи до кривичног гоњења. Ако добијемо такве информације, наши тужиоци су спремни да одмах крену да раде", истиче се у саопштењу Еулекса.

Мисија Европске унује на Косову истиче да веома озбиљно схвата наводе које је Дик Марти изнео у свом извештају.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи