Пресуда поделила Јабуку

Мештани ромске националне мањине у Јабуци незадовољни после изрицањa пресуде за убиство ромског дечака, према којој је малолетник који је претукао дечака осуђен на четири године.

Веће за малолетнике Вишег суда у Панчеву осудило је малолетног Ј.Б, из Јабуке, на четири године затвора, због убиства такође малолетног С.Д, из истог места, у јуну прошле године. Дан по изрицању казне, реакције мештана су различите, породица осуђеног још се није огласила.

Припадници ромске националне мањине сматрају да је то тежак злочин и да пресуда није правична.

У одлуци суда наведено је да је осуђени најпре позвао жртву на разговор о увредама које је С.Д. о њему написао на сајту Фејсбук. Током разговора, они су се потукли и осуђени је жртви нанео смртоносне убоде ножем.

У суду кажу да пресуда још није правоснажна и да је осуђеном, до упућивања на издржавање казне, продужен притвор.

"Ради се о малолетном извршиоцу, у овом случају о старијем малолетнику, а старији малолетник је лице које је навршило 16, а има мање од 18 година у тренутку извршења кривичног дела", каже портпарол Вишег суда у Панчеву Сандра Медаковић.

"И одредбама члана Закона о малолетним починиоцима кривичних дела и заштити стоји да малолетнички затвор не може бити краћи од шест месеци нити дужи од пет година", каже Медаковићева.

Убиство је било повод за вишедневне демонстрације у Јабуци. Тада су разбијани прозори на ромским кућама, уз пароле усмерене против ромске заједнице.

Пред Вишим судом у Панчеву, против шесторице мештана Јабуке води се процес, због изазивања расне, верске и националне мржње и нетрпељивости.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи