Еулекс (не)способан за истрагу?

Дик Марти и Европска унија опречно о способности Еулекса да спроведе истрагу и заштити сведоке против лидера ОВК. Албански део истраге под знаком питања, због политичке кризе која потреса Тирану.

Европска унија и известилац Дик Марти различито виде компетентност Еулекса да води истрагу на основу доказног материјала које поседује Марти. Кључни проблем - заштита сведока.

После усвајања извештаја Дика Мартија у Парламентарној скупштини Савета Европе, мисија Европске уније на Косову поручила је да је кадра да спроведе истрагу, чим јој Марти достави доказе против некадашњих лидера ОВК. Еулекс поручује да нико није изнад закона и да не треба сумњати у компетентност мисије.

Потврда таквој тврдњи стигла је и из кабинета шефице дипломатије Европске уније Кетрин Ештон, која је нагласила да Европска унија озбиљно схвата Мартијеве тврдње, али да је за процесуирање неопходна комплетна документација.

Међутим, Дик Марти је скептичан према улози Еулекса и могућности те мисије да истрагу изведе до краја, а да при том заштити сведоке који се помињу у његовој документацији.

Марти сматра да је потребно створити ново међународно тело, које ће бити смештено ван Косова и бити у стању да штити сведоке и њихове породице.

Подршку Мартијевим тврдњама дао је извештај о заштити сведока у процесима ратних злочина специјалног известиоца Жан-Шарла Гардетоа, који је једногласно усвојен у Парламентарној скупштини Савета Европе.

Гардетоове тврдње о третману заштићених сведока, где се наводи да су неки сведоци, али и њихове уже и шире породице, застрашивани и убијани, представљају потврду раније присутних проблема заштите сведока у случајевима који су вођени против припадника ОВК.

Суштински спор Европске уније и Мартија настао је баш у тој тачки, јер Марти мисли да ће давањем комплетне документације сведоке ставити на нишан, а да Еулекс ту неће моћи ништа да учини.

Европска унија, међутим, поручује да нема потребе да се поставља посебан међународни тужилац.

Из Европске комисије истичу да Еулекс има искуство и да је способан да "обрађује осетљиве, и случајеве на високом нивоу, укључујући и заштиту сведока".

Истовремено, Србија је поручила да жели истрагу која ће бити спроведена са међународним мандатом и одговорна међународној заједници. Подршку за такав процес тражио је шеф српске дипломатије на самиту Афричке уније.

Рампу на спровођење истраге привремено је ставило и стање у Албанији. Државна тужитељка Ина Рама најављивала је да ће албанско тужилаштво истражити наводе о тајним затворима ОВК на северу Албаније и све остале оптужбе из извештаја Дика Мартија, али да ће почетак истраге у великој мери зависити од решавања институционалног хаоса у Тирани.

Да је то ствар другог приоритета показала је полиција, која је одбацила њен захтев за покретање истраге, наводећи да је у току истрага о активностима демонстраната и опозиционих лидера током нереда у Тирани.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи