Хуманост га коштала живота

Ланчани судар у коме је, указујући помоћ мађарској породици, погинуо доктор Иван Смајевић из Београда, доказ је да и даље има људи који су у сваком тренутку хумани. Међутим, стручњаци упозоравају да морате прво да обезбедите себе, да бисте могли да помогнете другима.

Доктор Иван Смајевић погинуо је у покушају да помогне мађарској породици која је доживела саобраћајну несрећу на аутопуту, око 40 километра надомак Београда. Несебичан гест који се завршио трагично, у центру је полемика стручњака и социолога.

Удес не би имао такве последице да је доктор поступио стриктно по Закону о безбедности саобраћаја. Требало је прво да обезбеди себе и своју породицу у аутомобилу, па онда да помогне другима.

С друге стране, људски инстикт је преовладао и, нажалост, резултат је трагичан. У саобраћајној несрећи повређени су и његова супруга, дете и ташта.

Доктор Иван Смајевић са само 37 година важио је за искусног лекара. Почео је као доктор опште праксе у Ваљеву, радио у Хитној помоћи у Лазаревцу. Крајем прошле године добио је посао у Геронтолошком центру у Земуну. Његове колеге кажу да је већ првог радног дана оставио позитиван утисак.

Лекар Геронтолошког центра у Земуну Ванка Стојков каже да је доктор Смајевић био пун ентузијазма, хтео да помогне старијим људима и оставио трага за две недеље, колико су радили заједно, више него неко ко је радио много дуже.

У жељи да што пре укаже помоћ повређенима у "пежоу" који је слетео с пута, доктор Смајевић је зауставио своје возило у средњој траци, уместо у зауставној и то га је и коштало живота.

Сведок удеса каже да је доктор зауставио свој ауто у жељи да помогне. Доктор и његова супруга изашли су из аута, покушали да отворе врата и у том тренутку је наишао други ауто, који је изгубио контролу и ударио у њих, објашњава сведок.

Трагедија неизбежна

Стручњаци кажу да је трагедија била неизбежна, јер када на друму има снега и леда, зауставни пут кочења дужи је за 50 метара, а време реаговања скоро је удвостручено.

Возач аутомобила "фијат стило" који је налетео на преминулог Смајевића, док је он покушавао да извади троугао из гепека, каже да место несреће није било никако обележено, али без обзира на то, возач је покушао да кочи. Међутим, ауто је проклизао и ударио у човека.

Обезбеђивање места несреће законски је регулисано. Међутим, у пракси није увек лако поштовати процедуру.

Милан Божовић са Саобраћајног факултета у Београду каже да је возач који је наишао на саобраћајну несрећу био дужан да обезбеди место догађаја.

"То значи да је возач требало да склони своје возило у зауставну траку, обуче светлоодбојни прслук, узме уређај за обезбеђивање лица места, после тога да позове Хитну помоћ и полицију и тек након тога да укаже прву помоћ, ако постоје услови за безбедно указивање прве помоћи", каже Божовић.

У ланчаним сударима често страдају путници у аутомобилима који стоје, што је био случај и у несрећи код Умчара. Због тога су у Енглеској, на пример, забранили путницима да остају у возилима, када дође до ланчаног судара.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи