Изречене пресуде за убиство Татона

Ђорђе Прелић и Дејан Пузигаћа осуђени на 35 и 32 године затвора као организатори убиства Бриса Татона. Они су у бекству и за њима је расписана међународна потерница. Љубомиру Марковићу и Ивану Грковићу по 30 година затвора. Нико од оптужених није ослобођен кривице.

Оргaнизатори убиства француског навијача Бриса Татона, Ђорђе Прелић и Дејан Пузигаћа, осуђени су на 35 и 32 године затвора. Они су у бекству и за њима је расписана међународна потерница.

Љубомир Марковић звани Кића и Иван Грковић, осумњичени да су учествовали у нападу и убиству Бриса Татона, осуђени су на по 30 година затвора.

Преосталих 12 окривљених за тешко убиство осуђени на затворске казне од четири до 14 година,  док је Владимир Бошковић, осумњичен да је помагао хулиганима после напада, осуђен на осам месеци затвора и две године условног.

Владан Сувајац, Јован Карбић, Милан Вујовић и Бранимир Четник осуђени су на по 14 година затвора, док су Драган Томасовић, Стефан Величковић, Милан Тарлаћ и Бојан Матијевић осуђени на 12 година затвора. Степа Петровић осуђен је на пет, док је Дејан Станковић осуђен на четири године затвора.

Судском већу Вишег суда у Београду председавала је судија Мирјана Илић. Оптужница је обухватала укупно 14 имена.

Суђење је почело 21. априла 2010. године и почетку суђења присуствовао је и тадашњи амбасадор Француске у Србији Жан-Франсоа Терал, који је у Палати правде изјавио да жели да правда буде задовољена и да казна одговара делу које је учињено.

С обзиром на број оптужених и количину доказа, суђење је трајало кратко, у поређењу са процесуирањем предмета сличног обима пред београдским судовима.

После замерки Татонових родитеља да се суђење одуговлачи и навода медија да суђење траје предуго, нека рочишта су трајала до касних послеподневних сати. Тужилаштво је у завршној речи предложило да оптужени буду кажњени најстрожим казнама које би требало да послуже за пример, а Татонови родитељи да одговорни за злочин плате за живот који су одузели.

Заступник породице Татон, адвокат Слободан Ружић, предложио је да држава Србија Татоновим родитељима плати одштету од 200.000 евра, јер није учинила ништа да заштити француске навијаче у центру Београда.

Сви оптужени негирали су кривицу за убиство Татона и рекли да жале због смрти француског навијача.

Адвокати оптужених су у завршним речима навели да кривица није доказана, а да су процес обележили политички притисци, и предложили суду да ослободи окривљене.

Држављанин Француске Брис Татон брутално је пребијен 17. септембра 2009. године, у башти кафеа на Обилићевом венцу, у центру Београда, бејзбол палицама и шипкама, уочи утакмице фудбалских клубова Партизан и Тулуз. 

Број коментара 114

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи