Скуп о Шешељу 19. фебруара

Поводом осам година боравка Војислава Шешеља у Хашком трибуналу, Српска радикална странка најавила научни скуп, који ће бити одржан 19. фебруара у Београду.

Српска радикална странка најавила је да ће 19. фебруара у Београду организовати научни скуп поводом осам година откако се лидер те странке Војислав Шешељ налази у притвору Хашког трибунала.

Шеф правног тима за Шешељеву одбрану Зоран Красић је на конференцији за новинаре рекао да ће на скупу у Центру "Сава" бити "осветљено" све што се догађало у Хашком трибуналу током претходних осам година и да ће учесници дати своје виђење првог дела претреса.

Красић очекује да ће претресно веће 8, 9. и 10. марта заокружити ову фазу поступка и одлучивати по такозваном правилу "98 бис" и да ће донети повољну одлуку.

Tужилаштво ће изнети аргументацију зашто сматра да је успело да докаже кривицу Шешеља, а лидер радикала ће изнети своју оцену досадашњег поступка Тужилаштва, рекао је Красић.

По том правилу које се примењује после извођења доказа тужилаштва на најповољнији начин за тужилаштво у погледу доказа утврђује се да ли је доказана кривица или не.

По завршетку поступка одбране и извођења доказа одбране завршава се цео претресни поступак и онда се докази одбране и претходни докази тужилаштва тумаче на најповољнији начин по туженог, рекао је Красић.

Лидер радикала се добровољно предао Хашком трибуналу фебруара 2003. године, а суђење му је за злочине против човечности и повреде ратног права и обичаја у Хрватској, Војводини, и БиХ од 1991. до 1993. године почело новембра 2007. године.

Шешељ је 21. јануара 2009. године додатно отпужен за непоштовање трибунала, због објављивања имена и других личних детаља три сведока чији је идентитет по налогу Претресног већа био заштићен од јавности, због чега је осуђен на 15 месеци затвора.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи