Пурди продужен притвор

Екстрадициони притвор Тихомиру Пурди продужен за 22 дана, на основу захтева који је упутила Србија. Захтев упућен како би се омогућило да Србија достави документацију потребну за доношење одлуке о изручењу. Пурда се на саслушању бранио ћутањем.

Тихомиру Пурди, кога Србија терети за ратни злочин у Вуковару 1991, продужен је екстрадициони притвор у Босни и Херцеговини за 22 дана, на основу захтева који је упутила Србија.

Портпаролка Суда БиХ Селма Хаџић изјавила је да је Србија јуче, посредством Министарства правде, проследила захтев да се продужи екстрадициони притвор Пурди до максималног рока од четрдесет дана, пренели су хрватски електронски медији.

Захтев је упућен како би се омогућило да Србија достави документацију потребну за одлучивање о Пурдином изручењу, рекла је она и додала да је Суд БиХ донео одлуку којом се удовољава захтеву из Србије и којом је Пурди продужен притвор.

Пурда се налази у притвору од 5. јануара, када је, на основу потернице Србије, ухапшен у БиХ на граничном прелазу Орашје. Тада му је одређен екстрадициони притвор од 18 дана. Рок је продужен за још 22 дана, што је и максимални рок до кога такав притвор у БиХ може трајати.

Ако до истека продуженог рока Србија Суду БиХ не достави документацију која је потребна за одлучивање о екстрадицији, Пурда би аутоматски морао да буде пуштен на слободу.

Министарка правде Србије Снежане Маловић изјавила је јуче да ће Србија тражити изручење Пурде, ако то не учини Хрватска.

Државно тужилаштво Хрватске јуче је саопштило да Хрватска неће тражити изручење Пурде од БиХ, јер је на основу документације из Србије оцењено да нема основа да се против њега покрене кривично гоњење.

Пурда ће, на захтев хрватског тужилаштва, током дана у Тужилаштву БиХ дати исказ у којем ће се изјаснити о оптужбама које му српско правосуђе ставља на терет. Расправа ће бити одржана, јер хрватске власти нису службено известиле Суд БиХ да одустају од могућег захтева за изручење.

Србија је, још 2007, расписала потерницу за Пурдом и још два хрватска војника, због сумње да су у новембру 1991, у Вуковару, пуцали у рањене војнике ЈНА и два убили, док је трећи умро у болници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи