Пресуда у случају "Татон" 25. јануара

Судско веће најавило да ће пресуду оптуженима за убиство француског држављанина Бриса Татона изрећи 25. јануара. Оптужени су завршили изношење завршних речи на суђењу у Вишем суду у Београду.

Пресуда за убиство француског држављанина Бриса Татона биће изречена 25. јануара, најавило је Судско веће, пошто су оптужени изложили завршне речи на суђењу у Вишем суду у Београду.

Сви оптужени су у завршним речима изразили жаљење због смрти Бриса Татона и сви су негирали да су учестовали у убиству и истакли да не желе да одговарају "за нешто што нису учинили" само зато што су се нашли "на погрешном месту у погрешно време".

Оптужени вођа навијачке групе Партизана "Иридућибили" Иван Грковић, који је у оптужници означен као један од организатора групе која је брутално претукла Татона на Обилићевом венцу, рекао је у завршној речи да "Татона није ни пипнуо".

"И да сам хтео, нисам могао, јер је Татон пао са степеница код гараже, пре него што сам ја ступио на степенице", рекао је Грковић.

Грковић је навео да тужилаштво није учинило ништа да се сазна истина, нити је било шта проверавало, јер би се у том случају дошло до "неких који су заштићени као бели медведи".

"Овде смо доведени селективно, занима ме ко је селектор. Ту смо где јесмо, а кривци шетају по граду. Исус Христ је говорио да не постоји ништа скривено што једног дана неће бити откривено. Тако ће бити и у овом случају", рекао је Грковић.

Оптужени вођа навијачке групе Партизана "Алкатраз" Љубомир Марковић, који се, такође, терети као један од организатора, три пута је поновио да није крив.

У оптужници се наводи да су се Грковић, Марковић, одбегли Ђорђе Прелић и "Н.Н. вођа групе 'Ребелс'" договорили да пронађу навијаче Тулуза и физички их нападну, заједно као група, и окупили остале навијаче Партизана.

Тужилаштво тражи најстроже казне

Тужилаштво је у завршној речи предложило да оптужени буду кажњени најстрожим казнама које би требало да послуже за пример, а Татонови родитељи да одговорни за злочин плате за живот који су одузели.

Заступник породице Татон, адвокат Слободан Ружић, предложио је да држава Србија Татоновим родитељима плати одштету од 200.000 евра, јер није учинила ништа да заштити француске навијаче у центру Београда.

Адвокати оптужених су у завршним речима навели да кривица није доказана и да су процес обележили политички притисци и предложили суду да ослободи окривљене.

"Ја се не бих сложио са већином бранилаца окривљених који говоре о томе да нема никаквих доказа у овоме поступку. Има доказа у овом поступку, али који је њихов квалитет и до каквих ће пресуда доћи видећемо. Ја очекујем осуђујућу пресуду", рекао је адвокат породице Татон Слободан Ружић.

Адвокат Љубомира Марковића Југослав Тинтор је рекао да је његов клијент невин, а да нема проблема са доказима, већ са чињеницом да има оних који тврде да овом поступку нема невиних.

Мајка оптуженог Јована Карбића, Снежана Карбић каже да на суђењу "није изнет ниједан доказ ни против једног момка који је био на Обилићевом венцу".

"Јако нам је жао што је живот изгубљен. Ми нисмо са нашом децом већ 16 месеци. Нас је отприлике 50 који смо такође повређени у овом случају", навела је Карбићева. 

Држављанин Француске Брис Татон брутално је пребијен 17. септембра 2009. године, у башти кафеа на Обилићевом венцу, у центру Београда, бејзбол палицама и шипкама уочи утакмице фудбалских клубова Партизан-Тулуз. Татон је преминуо у болници, десетак дана касније.

Оптужени се терете за кривично дело тешко убиство и сви су у притвору осим Ђорђа Прелића и Дејана Пузигаће који су у бекству и њима се суди у одсуству.

Поред Прелића и Пузигаће, оптужени су: Степа Петровић, Стефан Величковић, Милан Тарлаћ, Драган Томасовић, Јован Карбић, Бојан Матијевић, Милан Вујовић, Иван Грковић, Владан Сувајац, Љубомир Марковић, Бранимир Четник и Дејан Станковић.

Владимир Бошковић оптужен је за помагање починиоцима после извршеног кривичног дела и он се једини брани са слободе. 

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи