Украден Споменик пчели

У центру села Каменова, код Петровца на Млави, нестала је бронзана скулптура пчеле, тешка скоро 300 килограма. Споменик је јединствен у Европи, а подигли су га, 1998. године, пчелари тог села.

Бронзана скулптура пчеле, тешка скоро 300 килограма, нестала је ноћас са постамента високог два метра, у центру села Каменова, код Петровца на Млави. Каменовчани су крађу одмах пријавили полицији која је започела истрагу. Овдашње пчеларе шокирао је нестанак њиховог заштитног знака.

"Ја сам био иницијатор подизања споменика пчели. Тешко ми је, као да ми је неко украо камион кошница из дворишта", каже Мирко Љубомировић, пчелар из Каменова.

Живота Караџић, такође пчелар, каже да су се свуда поносили својим спомеником, а сада им је тешко као да им је умро неко најрођенији.

Каменовчани су по производњи меда надалеко чувени. У Каменову, по глави становника долазе три кошнице. Некада су их и девојке носиле у мираз. У знак захвалности својој хранитељици, пчели, подигли су споменик 1998. године.

"То је био први такав споменик у Европи. Пре тога је постојао само један, у Јапану. Ми смо за пчелу и од пчеле увек живели. Воле бих да нам се наша пчела врати", прича Милош Милојковић, један од најпознатијих пчелара из Каменова и Петровачког краја, чији мед редовно купују и стране амбасаде.

У крађи каменовачке пчеле највероватније је учествовало више лица, јер је скулптура тешка скоро 300 килограма. Углавном, нико их није приметио.

Скулптура је дело вајара Јанка Лалића. Лопове је највероватније привукло то што је израђена од бронзе, која се лако продаје на тржишту секундарних сировина.

Сваког првог викенда у априлу, у Каменову се одржава Сабор пчелара, а Каменовчани се надају да ће до тада долетети и њихова пчела.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи