Терзић: Нисам крив

"Нисам крив, радио сам искључиво у интересу клуба", изјавио бивши председник ФСС-а Звездан Терзић на суђењу у Београду. Тужилаштво прихватило предлог одбране да се Терзић брани са слободе. Терзић се терети за злоупотребе у трансферима фудбалера.

Бивши председник Фудбалског савеза Србије Звездан Терзић негирао је данас, пред Вишим судом у Београду, кривицу за злоупотребе у трансферима фудбалера и навео да је од 1997. до 2005. године, као директор ОФК Београда радио искључиво у интересу клуба који је унапредио, а не оштетио.

Тужилаштво се на суђењу сагласило са предлогом одбране да Терзић буде пуштен из притвора и да се брани са слободе, уз јемство од 200.000 евра, а о том предлогу накнадно ће одлучити судско веће којем председава судија Данко Лаушевић.

Терзић је у одбрани навео да је фудбалер Вања Грубач, 1998. године, прешао у немачки Хамбург (ХСВ) и да је на захтев Немаца, који су хтели да избегну плаћање пореза, Грубачева трогодишња плата од 1.100.000 немачких марака приказана као обештећење ОФК Београду.

"То је уобичајена пракса у готово свим клубовима, јер се нигде у Европи не плаћа порез на обештећење. Мени су Немци дали два чека које сам уновчио и предао новац Грубачу, који ми је потписао признанице да је примио новац и те признанице постоје у клубу.

"Технологија исплате није битна, то је свакако био Грубачев новац", рекао је Терзић.

Терзић је додао да тај новац није уплаћен на рачун ОФК Београда, јер би то трансфер учинило компликованијим и додао да је опште познато да је деведесетих година постојало велико неповерење у банкарски систем Србије.

"За директора клуба постављен сам директно из копачки, неискусан. Клуб је 1997. године био пред гашењем, Друга лига, рачун у блокади, стадион разрушен, зарастао у коров. Имали смо само четири регистрована играча и требало је да нађемо 20 квалитетних играча за свега неколико дана. Грубач је био кључни човек за наш пројект 'Повратак у Прву лигу'", рекао је Терзић.

Звездан Терзић је рекао да је Грубачев услов да игра без плате за ОФК Београд да у сваком тренутку може да оде из клуба без обештећења, а да обештећење припадне фудбалеру, ако га буде.

"Нормално да сам прихватио такав услов. Свако би га прихватио. Грубач нас је готово сам увео у Прву лигу са 33 гола и када је одлазио више нам није био потребан, јер смо испунили циљ", рекао је Терзић.

Улога спонзора ОФК Београда

Терзић је додао да је главни спонзор ОФК Београда био бизнисмен Мико Брашњевић, који се 2006. године био у притвору као осумњичени члан "стечајне мафије", као и да је Брашњевић био председник Управног одбора клуба.

"Мико ми је, јуна 2003. године, рекао да су његови пословни партнери из Русије заинтересовани да фудбалер Црвене звезде и Брашњевићев близак рођак Михајло Пјановић, пређе у Русију и да ће покушати да Русима истовремено прода и фудбалера ОФК Београда Срђана Станића", рекао је Терзић.

"После ми је пренео да је договорено да Станић пређе у Спартак за 400.000 евра", рекао је Терзић.

Брашњевић му је, међутим, пренео и да су Руси условили исплату 400.000 евра потписивањем уговора од 1,7 милиона евра.

"Питао сам Брашњевића: 'Председниче, да ли је то по закону'. Он ми је одговорио да јесте. Питао сам и пријатеље који се много добро разумеју у то. И они су ми рекли да је у реду и потписао сам тај уговор и предао га Брашњевићу у руке. Да нисам потписао, оштетио бих клуб за 400.000 евра, а читава егзистенција клуба зависила је од Брашњевића", каже Терзић.

"Управни одбор је био презадовољан када сам га обавестио о трансферу Станића", рекао је Терзић.

"Само саветник Ивановића"

Терзић је наставио да је у трансферу фудбалера Бранислава Ивановића у московску Локомотиву имао једино улогу фудбалеровог саветника и да му је саветовао да пређе у Немачку, а не Русију "која је периферија".

"Играчи воле да иду и то је била Ивановићева одлука. Мико ми је 2005. године, када сам већ био председник Фудбалског савеза Србије, али сам задржао место у Управном одбору ОФК Београда, рекао је Терзић.

"Агенција 'Гардијан' заинтересована да откупи права на трансфер Ивановића за 200.000 евра, а ја сам га довео из Сремске Митровице за 5.000 евра, тако да је клуб тим трансфером зарадио 40 пута више", рекао је Терзић.

Терзић је рекао и да је, пошто у оптужници пише да је оштетио клуб, у децембру 2008. године послао допис ОФК Београду са питањем да ли је он оштетио клуб, а да је Скупштина ОФК Београда, тим поводом, гласала и донела одлуку да је Терзић унапредио клуб.

Кривицу су негирали и оптужени бивши директор ОФК Београда Владимир Булатовић и фудбалски менаџер Дражен Подунавац, док је поступак раздвојен против бившег генералног секретара Заједнице фудбалских клубова Прве лиге Милована Никодиновића, који је тешко болестан и оперисан је у Клиничком центру Србије.

Данашњем суђењу присуствовали су, између осталих, и фудбалери Митар Мркела, Душко Тошић, Огњен Короман и Михајло Пјановић.

Наводи оптужнице

У оптужници Вишег тужилаштва наводи се да је Терзић, током 1998. године, као директор ОФК Београда, уз Икодиновићеву помоћ, противправно присвојио 1,1 милион тадашњих немачких марака, од трансфера фудбалера тог клуба Вање Грубача у Хамбургер из Хамбурга. 

Такође, у оптужници се наводи да је Терзић, 2003. године, као директор ОФК Београда, од трансфера фудбалера Срђана Станића у московски Спартак прибавио предузећу "Интерграјтид инвестмент" 1,3 милиона евра.

Терзић се терети и да је Булатовића са умишљајем подстрекивао, док му је у томе помогао Подунавац да, од трансфера Бранислава Ивановића у московску Локомотиву, прибави противправну имовинску корист предузећу "Гардијан ворлдвајд" од два милиона евра, током 2005. године.

Булатовић се терети да је као директор ОФК Београда, 2006. године, Подунавцу који је био фудбалски менаџер, прибавио противправну имовинску корист од 100.000 евра, од трансфера фудбалера Стевана Стошића у шпанску Малагу.

Осим Терзића, оптужницом су обухваћени и бивши функционери тог клуба Милован Икодиновић и Владимир Булатовић и фудбалски менаџер Душан Подунавац, који се бране са слободе.

Сви се терете за кривично дело злоупотребе службеног положаја, за које им прети казна од две до 12 година затвора.

Терзић се, после вишегодишњег бекства, 11. новембра прошле године, добровољно предао правосудним органима Србије.

Суђење Терзићу и његовим сарадницима биће настављено 18. марта.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи