Валтер у акцији: Бата узео од РТС-а 240.000 евра

Глумац Велимир Бата Живојиновић наплатио је 31. децембра прошле године 24 милиона динара од Радио-телевизије Србије по пресуди Привредног суда, а у РТС-у тврде да је ово обављено противзаконито и да судски поступак још није завршен.

Генерални секретар РТС-а Станислав Вељковић објашњава да је Бата Живојиновић узео новац везан за судски спор који је још 2001. предузеће „Фронт пејџ" покренуло у тадашњем Трговинском суду против РТС-а.
Наиме, ова фирма желела је да наплати потраживања по Уговору о пословној сарадњи из 1999. године, када је договорено емитовање 176 епизода ТВ серије „Лус Марија". Пошто је РТС само делимично исплатио накнаду за ову серију, тужбом су затражена четири милиона динара са припадајућом затезном каматом. Како тврде у РТС-у, Живојиновић је са „Фронт пејџом" договорио „преузимање дуга", и на основу тога подигао новац иако је Јавни сервис имао право на жалбу.

- Спор је правоснажно окончан пред Трговинским судом 5. децембра 2006. у корист „Фронт пејџа". Зато је укупно потраживање тог предузећа према РТС-у (главница и камата) 31. децембра 2010. износило око 24 милиона динара. Али оно што је врло важно, „Фронт пејџ" је у блокади већ неколико година и у поступку стечаја са, према нашим сазнањима, укупним дугом према повериоцима од близу 30 милиона динара. Због тога је, покушавајући да злоупотреби суд, то предузеће уступило своја потраживања од РТС-а Велимиру Бати Живојиновићу, иако је то строго забрањено Законом о платном промету - наводи Вељковић.

Он додаје да је Живојиновић покушао да наплати уступљено потраживање принудним путем, достављањем одговарајућег предлога за извршење Трговинском суду још јуна 2010. године, али је суд усвојио благовремено уложену жалбу РТС-а, чиме је спречена принудна наплата.

- То решење је потврдио и Привредни апелациони суд као виша судска инстанца. Међутим, Живојиновић је 24. децембра покушао по истом основу поново да наплати уступљено потраживање и овога пута је успео. Али како?! Тако што је други судија Привредног суда Весна Вулевић 30. децембра донела решење којим усваја предлог. РТС је одмах поднео жалбу и предлог за одлагање извршења. Али, судија то није разматрао и проследио је своје решење Одељењу за принудну наплату НБС. Накнадно је заказано рочиште по предлогу за одлагање извршења за 10. јануар 2011, али то ништа није значило јер је по њеном решењу Живојиновић већ 31. децембра скинуо с нашег рачуна свих 24 милиона динара - прича секретар РТС-а.

Тужба против судије

Вељковић чак каже да у РТС-у сумњају да је „Фронт пејџ" дуговања уступио Бати јер иза ове фирме стоји његов син Миљко, за којим је расписана Интерполова потерница.

- Иако се то по подацима АПР-а не види, незванично сазнајемо да иза те фирме у ствари стоји Батин син Миљко Живојиновић, који је у бекству од наших правосудних органа јер је оптужен за умешаност у аферу „стечајне мафије" - каже Вељковић.

Он најављује да ће РТС у циљу заштите својих интереса пред надлежним државним органима против судије Вулевић предузети све законом прописане мере. А због грубе повреде правила поступка, недовољне стручности поступајућег судије и учињених пропуста, РТС је упутио притужбу председнику Привредног суда Златану Димитрићу и јавно поставио питања.

- Имајући у виду да је „Фронт пејџ" годинама у блокади и да дугује својим повериоцима око 30 милиона динара, на незаконит начин је злоупотребљен суд уступањем потраживања Велимиру Живојиновићу иако Закон о платном промету то забрањује. О томе је морала да брине судија Вулевић. Ни то није учинила, опет грубо повредивши поступак - тврди Вељковић.

Иначе, према доступним подацима, на сајту Агенције за привредне регистре власници предузећа за маркетинг и филмску продукцију „Фронт пејџ" д.о.о. јесу Милан Видојевић и Петар Душановић, од којих нисмо успели да добијемо коментар на ове оптужбе.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи