Обустављена истрага за Гораждевац!

Еулекс обуставио истрагу о нападу у којем је пре седам година у Гораждевцу убијено двоје српске деце, а четворо тешко рањено, каже Богдан Букумирић, који је пре седам година једва преживео напад. За "затварање" истраге Букумирић сазнао из одговора на писмо које је упутио шефу Еулекса.

Богдан Букумирић, који је једва преживео напад у Гораждевцу пре више од седам година, каже да је полиција Еулекса обуставила истрагу о том терористичком нападу у којем је убијено двоје српске деце, а још четворо младих тешко рањено, преноси Танјуг.

Букумирић је за "затварање" ове истраге управо сазнао из одговора на писмо које је 3. новембра ове године упутио шефу Еулекса Гзавије де Марнаку тражећи да га обавести да ли је било нове истраге о злочину у Гораждевцу и какви су резултати.

У писаном одговору, који је Танјугу предочио Букумирић, а који је потписао шеф Особља Еулекса Томас Мулман, каже се да је "Еулекс полиција спровела поновну истрагу случаја".

"До сада ниједна осумњичена особа није идентификована. Међутим, уколико се појаве додатне релевантне информације, истрага ће бити поново отворена", стоји у одговору.

Мулман притом обавештава Букумирића да, "као интегрални део механизма мисије Еулекс на Косову" делује Одбор за разматрање људских права и да, "као независно тело", има мандат да размотри притужбе било које особе која тврди да је била жртва кршења људских права од стране мисије Еулекса за време спровођења њеног извршног мандата.

Међутим, жртви се одмах скреће пажња да мора имати у виду да "Одбор није правосудно, нити дисциплинско тело и да нема овлашћења да додељује новчану надокнаду".

На обали реке Бистрице код Гораждевца 13. августа 2003. године албански сеператисти пуцали су из шибља, с леђа на децу и младе који су пекли кукуруз проводећи летњи распуст на купању.

Тада су убијени Иван Јововић (19) и Панто Дакић (12), а рањени Драгана Србљак (13), Марко Богићевић (12) Ђорђе Угреновић (20) и Богдан Букумирић, који је тада имао 15 година.

Резултати истраге

Букумирић се од 2007. у више наврата обраћао шефовима Унмика са захтевом да га обавесте о резултатима истраге.

"Најпре сам добио одговор да је формиран нови тим за истрагу и да се ради на откривању додатних сведока. И све је остало на томе, а пре годину дана из УНМИК-а ме нису ни удостојили одговора", испричао је Букумирић и додао је да је зато поново писао шефу Еулекса де Марнаку.

Он је истакао да је огорчен због тога што му они који би требало да брину о владавини права на Косову и Метохији, после седам година, практично поручују да не очекује да ће починиоци злочина бити приведени правди.

Истакавши да се у овом случају "не ради о кршењу људских права, већ о тешком кривичном делу злочина", Букумирић је уверен да је "било довољно релевантних трагова, поготово одмах после напада, који су могли довести до убица и њихових налогодаваца и расветлити позадину тог терористичког акта."

"То није учињено зато што је, као и обично када треба расветлити злочине над Србима, политика умешала прсте како се не би открило да иза тог гнусног злочина над невином децом стоје албански терористи, што не иде у прилог независности Косова и Метохије", сматра Букумирић.

"Криво ми је што наши државни ограни нису ништа учинили, нити показали довољно бриге за жртве и њихове породице", рекао је Букумирић и најавио да ће након свега од надлежног тужилаштва Србије затражити да изврши увид у списе случаја Гораждевац да "коначно видимо како је вођена истрага и зашто је случај затворен без икаквих резултата".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи