Кажњене убице полицајца

Због убиства полицајца на службеној дужности, Данијел Томић осуђен на 20 година затвора. Специјални суд донео и пресуде од три до осам година за седмочлану криминалну групу, због учествовања у пљачки златаре која је претходила убиству полицајца.

Специјални суд осудио је Данијела Томића (20) на 20 година затвора, због убиства саобраћајног полицајца Владимира Грандића (30), а седам чланова криминалне групе због убиства и пљачки три златаре из којих је узет накит вредан 16,5 милиона динара.

Томић је осуђен за кривично дело тешког убиства, јер је 1. априла 2009. године пуцао Грандићу у груди и нанео му повреде, од којих је неколико дана касније умро, док је организатор групе Славко Ристић осуђен на осам година затвора.

Ненад Матић осуђен је на пет година затвора, Александар Мајмуновић и Иван Николић на по четири године, Зоран Јовановић на три године и осам месеци, а Владимир Војиновић на три године и седам месеци затвора, док је Тужилаштво раније одустало од гоњења Душка Миловановића.

Судија Маја Ковачевић-Томић рекла је да је суд утврдио да је оптужени Томић "одлучно пуцао" у груди Грандићу, који је радио свој посао и није употребљавао силу, када је групу зауставио на путу Зрењанин-Нови Сад, после пљачке златаре.

"За ово дело предвиђена је најстрожа казна од 40 година затвора, али је Томић млађи пунолетник, имао је 19 година и штити га закон и зато за њега не долази у обзир максимална казна од 40 година, него је за њега најстрожа казна 20 година. Томић је млад, али је и Грандић био млад, имао је 30 година и трудну жену, а његово дете је осуђено да никада не види оца", рекла је судија у образложењу пресуде.

Пуцано у току легитимисања

Грандић је полицијским мотоциклом зауставио ауто којим су чланови групе бежали ка Новом Саду, пошто су опљачкали златару у Зрењанину и наредио оптуженом Јовановићу да изађе из аутомобила и почео да га претреса. Тада је Томић изашао из кола и пуцао полицајцу у груди.

Грандић је обавештен да група бежи путем ка Новом Саду, пошто је побегла патроли која их је јурила "мерцедесом".

Суд је утврдио да је Ристић, крајем 2008. године, организовао криминалну групу ради вршења разбојништава уз употребу силе и застрашивањем, набављао је аутомобиле и оружје које су користили у пљачкама, а организовао је и продају опљачканог накита.

Оптужени су, 17. марта, опљачкали златару у Новој Пазови и узели накит вредан 990.000 динара, пошто су ударили радницу златаре и претили јој.

У Пожаревцу су, 23. марта, опљачкали златару и изнели пет килограма златног накита вредног 7,45 милиона динара, уз претњу радници: "Не буди луда, пуцаћу ти у главу, а не ноге", а 11. априла, из златаре у Зрењанину однели су накит вредан 8,1 милиона динара.

Оптужени су обавезани да оштећеним златарама у Новој Пазови и Пожаревцу исплате одштету од 8,5 милиона динара, пошто је накит из златаре у Зрењанину полиција пронашла.

Адвокат Славка Ристића, Спасенија Лазаревић, најављује жалбу, јер, како каже, нису у потпуности изведени докази за кривично дело разбојништва у Новој Пазови.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи