Блеров бизарни пријатељ

Tребало је да се запитамо какву је то владу западна интервенција на Косову поставила, зарад наводне одбране људских вредности и права, пита се коментатор "Фајненшел тајмса". Наш бивши премијер има неке веома бизарне пријатеље, констатује "Дејли мејл".

Извештај Дика Мартија баца сасвим другачије светло на дешавања пре десет година и потврђује колико је опасно сврставати се на било чију страну у сукобима о којима знамо мало или не знамо ништа, пише британски новинар Џефри Виткрофт у данашњем издању Фајненшел тајмса.

Тони Блер је био главни светски лидер који се залагао за бомбардовање СР Југославије 1999. године, када је у говору у Чикагу упозорио на "зло етничког чишћења", навео је Виткрофт, аутор књиге о владавини Тонија Блера, о којој се о бившем британском премијеру углавном говори у негативном контексту.

"Мартијев извештај терети председника косовске владе Хашима Тачија, који се још у јулу у Приштини здравио са Блером, не само за контролу над шверцом хероина, већ и за трговину људским органима". Зато би требало, пише Виткорф, да се запитамо какву је то владу западна интервенција на Косову поставила, а све зарад наводне одбране људских вредности и права.

Виткрофт се осврће и на остале сукобе на простору бивше Југославије и политику недавно преминулог америчког дипломате Ричарда Холбрука.

"Наравно да је Милошевић био тиранин и да су српске снаге у време сукоба чиниле стравичне злочине. Али у томе нису биле усамљене", пише Виткрофт.

Рат који је Блеру донео славу

Тачи често на сва уста хвали Блера, због тога што је одиграо водећу улогу у "ослобађању" Косова од српске владавине 1999, пише Дејли мејл поводом оптужби Дика Мартија.

"Наш бивши премијер има неке веома бизарне пријатеље. У новом извештају угледног Савета Европе Тачи се оптужује за надзирање организованог криминалног клана мафијашког типа касних деведесетих, који је учествовао у убијањима, пребијањима, трговини људским органима и другим озбиљним злочинима", пише лист.

У овом извештају, преноси лист, наводи се да је Тачи вршио "снажну контролу" над шверцом хероина на Косову током последње деценије, а припадници његовог унутрашњег круга су оптужени за превођење великог броја српских заробљеника преко границе, где је известан број њих убијен да би им се извадили бубрези, који су продати на црном тржишту.

"Укратко, премијер Косова је у овом извештају представљен као велики ратни злочинац који председава искорумпираној и нефункционалној држави, што је, како се испоставља, поспешено западном помоћи, укључујући и британску", пише Дејли мејл.

Међутим, исти тај Тачи и његови сарадници из редова такозване ОВК устоличени су пошто су САД и Британија организовале снажан напад на Београд, у марту 1999, наводи лист.

"Био је то Блеров први велики рат...То му је донело славу: Блера неки Косовари посматрају као хероја, пошто је он одиграо велику улогу у 'ослобађању' овог региона од српске владавине. Али колико недужних живота је однело његово бомбардовање?, упитао је Дејли мејл.

"Органи држави"

Блерова и Клинтонова администрација биле су склоне да игноришу злодела ОВК на челу са Тачијем. Од 2.000 људи, колико их је убијено и на једној и на другој страни у години пред почетак америчко-британског бомбардовања, значајну мањину су чинили Срби. У касније објављеном извештају УН наведено је да је 90 српских села на Косову етнички очишћено у месецима до марта 1999. године, навео је лист.

Под двосмисленим насловом Organs of State који може да се преведе као "Органи државе", али и као "Органи држави", недељник Економист пише о изборима на Косову, на којима је било неправилности, после чега су уследиле оптужбе на рачун Хашима Тачија изнете у извештају Дика Мартија.

Преносећи тврдњу косовске владе да су такве "клеветничке оптужбе" биле предмет истраге и раније и да је утврђено да за њих нема основа, лондонски недељник констатује да је ауторитет Хашима Тачија пољуљан, и то нарочито код странаца.

"Можда ће Тачи и успети да формира коалицију са једном или две мање странке и уз подршку косовских мањина, чак и неких странака косовских Срба, али оптужбе за изборну крађу, трговину органима и шверц дроге ометале би покушаје било које владе да Косово постави на пут ка Европској унији", закључује Економист.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи