Еулекс затвара круг

Пет особа ухапшено због трговине органима на Косову. Међу осумњиченима лекари, особе које су помогле акцију и бивши косовски званичник. Пронађено и више од 20 особа регрутованих да "донирају" орган.

Тужиоци Еулекса у Приштини подигли су оптужнице против седам особа које се терете за умешаност у трговину људским органима.

До сада је ухапшено петоро људи, који су оптужени због трговине органима, организованог криминала и злоупотребе положаја, навела је портпаролка ЕУ мисије на Косову Кристина Херодс.

"Друга оптужница, у вези је са клиником "Медикус" у Приштини и односи се на две особе које се терете за нелагалну медицинску делатност. У овом тренутку можемо рећи да су такозвани донори као и особе које су добиле органе различитих националности", рекла је Херодсова.

Тужилац Еулекса Џонатан Рател навео је да је организована криминална група доводила људе на Косово, како би учествовали у пресађивању органа другим особама. Наводи се да је у истрази пронађено око 20 странаца, који су регрутовани тако што им је обећавано да ће, пошто дају орган, добити новац. 

"Те жртве стизале су из других земаља, превожене су у Приштину, уз лажна обећања да ће им бити плаћено за пресађивање бубрега", рекао је Рател. Тужилац Еулекса тврди да је жртвама обећано око 14.500 евра, док би они који би добијали орган плаћали између 80.000 и 100.000  евра.

Према наводима, жртве су стизале из Молдавије, Казахстана, Русије и Турске, а живеле су у екстремном сиромаштву.

Нема званичних података о ухапшенима, међутим, како су данас пренели медији, међу осумњиченима је и Иљир Рцај, бивши званичник Министарства здравља Косова.

Турски доктор Јусуф Сонмез и израелски држављанин Мош Харексу налазе се на потерници Интерпола. Сонмез је, према оптужници, организатор неколико криминалних радњи у другим земљама, укључујући и Турску, где се, такође, сумњичи за трговину људима и органима.

У тужилаштву тврде да је један од петорице, косовски хирург Лутфи Дервиши, означен као вођа криминалне групе. Тужилаштво тврди да је Дервиши, 2006. године, учествовао на конгресу  у Истанбулу, где је тражио некога ко би радио трансплантације органа. Сонмеза је контактирао шест месеци касније.

Дервиши и Сонмез су операције вршили у приватној медицинској клиници "Медикус", у Приштини, којом управља Дервишијев син Арбан, који је, такође, укључен у криминалну радњу.

Према оптужници, Мош Харел био је задужен да идентификује, регрутује и транспортује жртве и осигура прилив новца преко трансфера у банкама, пре операције. Друга два доктора, Сокол Хајдни и Дритон Џилта такође су осумњичени.

Истражитељи су, 2008. године, затворили приватну клинику, где су радили ти доктори. Полиција је извршила рацију, због сумње да је турски држављанин продао бубрег израелском примаоцу. Одмах по акцији Еулекс полиције, Рцај је избачен из владе, али је негирао све оптужбе.

Убрзо после тога, београдски лист Блиц писао је да је Дервиши повезан са члановима ОВК који су киднаповали српске цивиле, узимали им органе и убијали их, преноси АП. 

Наводи о томе стигли су и од бивше тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте, која је рекла да је постојала таква операција на северу Албаније. Накнадна истрага није потврдила тврдње.

У оптужници се не наводи да ли је ико од жртава, којима предстоји саслушање, примио било какав новац.

Оптужница је прослеђена локалном суду. Званичници кажу да тужилаштво још није затворило листу осумњичених. Прелиминарно рочиште очекује се крајем месеца.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи