Нови докази у случају "Татон"

Одељење за специјалне истражне технике утврдило да се већина оптужених за убиство Бриса Татона тог дана налазила у центру Београда, где је убијен француски држављанин.

Већина оптужених за убиство француског навијача Бриса Татона била је у центру Београда, показала је анализа њихових мобилних телефона и базних станица које су их регистровале, изјавила је судија Мирјана Илић у наставку суђења пред Вишим судом у Београду.

"Сви су, осим оптужених Љубомира Марковића и Степе Петровића, имали интензивну међусобну комуникацију пре и после догађаја, а Марковић је интензивно комуницирао са оптуженим Ђорђем Прелићем и извесним Симом Србијом и Жаретом", речено је на суђењу.

Анализа Одељења за специјалне истражне технике показала је да су телефоне оптужених у то време регистровале базне станице у околини Теразија.

Судија је на суђењу прочитала шему комуникације оптужених и неке СМС поруке које су пронађене у телефонима оптужених, у којима су размењивали планове о нападу на ЛГБТ особе.

Адвокати одбране су пре читања СМС порука предложили суду да поруке не буду изведене као доказ, јер није постојала наредба истражног судије за прислушкивање и праћење, али су поруке прочитане као записник о увиђају покретних ствари и уврштене као доказ у предмет.

Судија се позвала на одлуку бившег Врховног суда Србије из 2008. године који је у сличној ситуацији дозволио извођење таквог доказа и у одлуци навео да такав доказ може утицати на пресуду.

Као доказ су изведене поруке које су пронађене у телефонима оптужених приликом хапшења, па је тако у телефону оптуженог Ивана Грковића остала само порука коју је добио 19. септембра 2009. године: "Иване, ако не дођеш у 29. новембар, ја ћу отићи у притвор".

Татон био у свесном стању

Претходно је на суђења сведочила лекарка Хитне помоћи Мирјана Чубрић која је Татону прва указала помоћ.

Чубрићева је навела да је Татона затекла у седећем положају испод платоа на Обилићевом венцу и да је био у свесном стању, али са затвореним оком и повредама главе, а све време се држао за груди и трпео јаке болове.

"Био је животно угрожен и претпоставила сам да му је више система органа било угрожено и зато сам и позвала анестезиолога Ургентног центра и рекла му да припреми све за реанимацију", рекла је докторка Хитне помоћи.

Чубрићева је навела да је Татон све време у комбију Хитне помоћи тихо причао на француском језику и држао се за груди, али да га она није разумела.

Према налазима лекара, Татон је, пошто је задобио вишеструке повреде по целом телу од удараца, још теже повређен када је бачен са платоа код гараже на Обилићевом венцу на ниво улице Маршала Бирјузова.

Татон је брутално пребијен 17. септембра 2009. године, у башти кафеа на Обилићевом венцу, у самом центру Београда, бејзбол палицама, шипкама и бакљама уочи утакмице фудбалских клубова Партизан и Тулуз.

Оптужени се терете за кривично дело тешко убиство и сви су у притвору осим Ђорђа Прелића и Дејана Пузигаће који су у бекству и њима се суди у одсуству.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи