Хипо банка прала Шарићев новац!

Српски нарко бос Дарко Шарић опрао 100 милиона евра преко аустријска "Хипо Алпе Адрија банка", која је под истрагом због финансијских злоупотреба, пише аустријски дневник "Естерајх".

Аустријска "Хипо Алпе Адрија банка", која је под истрагом због финансијских злоупотреба, опрала је округло 100 милиона евра наркодилера Дарка Шарића, пише у сутрашњем броју аустријски дневник Естерајх, позивајући се на истрагу српских власти, преноси агенција Бета.

Лист пише да је Шарић преко офшор компанија уложио 100 милиона евра на рачуне "Хипо банке", у првом реду у Лихтенштајну.

Упоредо са тим, у периоду од 2007. до 2009. године, филијала "Хипо банке" у Холандији, фирма "Хипо груп Недерлендс корпорет фајненс" одобрила је кредит од 81,56 милиона евра, а филијала "Хипо Алпе Адрија интернешнел АГ" одобрила је у периоду 2008-2009. године још један кредит од 17,9 милиона евра, пише лист.

Кредити су текли на рачун предузећа "Блок 67 Асошијејтс", које је било задужено за велики грађевински пројекат на Новом Београду, односно изградњу насеља Белвил, наводи аустријски дневник, додајући да српски истражни органи располажу свом документацијом о тим кредитима.

Према писању листа, отплата кредита је врло брзо престала, од оба кредита враћено је укупно свега око 8,5 милиона евра, а банка је дуг интерно намирила из суме од 100 милиона, коју је Дарко Шарић раније уплатио.

Истражитељи који се баве малверзацијама "Хипо банке" сматрају, према писању листа, да је такво поступање у начелу могуће, али само ако је у њега укључено и руководство банке, односно ако је упознато са прањем новца.

Лист преноси и изјаву једне портпаролке банке, која је поводом истраге у Србији рекла да је "суочавање са прошлошћу у интересу банке" и да ће она сарађивати са истрагом. Естерајх наводи да је "имао увид у интерне протоколе и истражна сазнања" српских истражитеља.

Против Дарка Шарића у Србији је у априлу ове године подигнута оптужница због шверца готово три тоне кокаина.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи