Калинић оптужен у Хрватској

Тужилаштво у Хрватској подигло оптужницу против одбеглог припадника "Земунског клана" Сретка Калинића због фалсификовања докумената. Тај поступак "може, али не мора" да одложи његово изручење Србији, поручују из Жупанијског суда.

Загребачко Општинско државно тужилаштво је против припадника "Земунског клана" Сретка Калинића, који треба да буде изручен Србији, подигло оптужницу због фалсификовања докумената на основу који је добио хрватски пасош, јавила је агенција Хина.

У загребачком Жупанијском суду, који је притворио Калинића, кажу да тај поступак "може, али не мора" да одложи његово изручење Србији, пренела је та агенција.

У оптужници се наводи да је Калинић, који има хрватско и српско држављанство, крајем августа 2006. године у загребачкој полицији затражио пасош на име друге особе, фалсификовао потпис и приложио лажну личну карту.

Пасош му је издат јер полиција није имала разлога да сумња у тачност података, објавило је тужилаштво на свом Интернет сајту.

Калинић се терети и да је у јануару прошле године тражио још један пасош на туђе име у хрватском конзулату у иностранству.

Уз захтев за издавање пасоша и своју фотографију, Калинић је приложио и уверење о држављанству, извод из књиге рођених, личну карту и потврду о ођави пребивалишта на име друге особе.

Тужилаштво је захтевало да се Калинићу продужи притвор који му је у истрази одредио загребачки Жупанијски суд.

Портпарол тог суда Крешимир Девчић изјавио је да тај поступак "може, али не мора" одложити изручење Калинића Србији, где је осуђен на 30 година затвора због учешћа у убиству премијера Зорана Ђинђића и 40 година због учешћа у 19 убистава, три отмице и две терористичке акције.

Девчић је рекао да је казна која Калинићу прети у Хрватској, у случају да буде осуђен, занемарљива у односу на затворску казну на коју је осуђен у Србији.

У хрватској судској пракси, за кривична дела фалсификовања исправа, одређују се казне од неколико месеци затвора.

Министар правде Хрватске Дражен Бошњаковић потписао је јуче решење о изручењу Сретка Калинића, чиме ће он бити први хрватски држављанин изручен Србији. Министарка правде Србије Снежана Маловић очекује да ће до изручења доћи у наредних неколико дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи