Хаг истражује застрашивање сведока

Међународни суд у Хагу наложио независну истрагу тврдњи, да су тужиоци Трибунала застрашивали сведоке у процесу против Војислава Шешеља, саопштио портпарол суда Кристијан Шартије.

Хашки трибунал наложио је отварање независне истраге о тврдњама неких сведока у поступку против Војислава Шешеља, да су их тужиоци узнемиравали и застрашивали, објављено је у Хагу.

Портпарол Трибунала Кристијан Шартије изјавио је да су судије наложиле истрагу пошто су "били узнемирени" тврдњама сведока. Подробнији детаљи о истрази нису саопштени.

Више сведока, некадашњих блиских сарадника Војислава Шешеља, попут Александра Стефановића и Љубише Петковића, тврдило је током суђења да су им истражитељи Тужилаштва или сами тужиоци "претили" или их уцењивали и покушавали да их подмите.

Ти сведоци првобитно су били најављени као сведоци оптужбе, али су затим одбили да сведоче против Шешеља и изразили жељу да буду сведоци одбране.

На обавезујући позив Трибунала, они су на крају исказе дали као сведоци Судског већа, поричући у судници кључне делове из раније датих изјава Тужилаштву.

Тужиоци Трибунала су у судници више пута негирали оптужбе о застрашивању и узнемиравању тих сведока, доказујући да су они добровољно дали изјаве против Шешеља, које су касније оповргавали.

Шешељ је оптужен за злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ од 1991. до 1993. године. 

Он је најавио да, после окончања доказног поступка оптужбе, неће изводити доказе одбране.

Током септембра, Шешељ би могао уложити захтев за ослобађање, на шта по правилу суда има право, пошто тужиоци изведу све доказе против њега.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи