Провера имовине "Шкорпиона" и "Шакала"

Тужилаштво за ратне злочине иницирало финансијску истрагу против 22 окривљена припадника паравојних јединица "Шкорпиони" и "Шакали". Уколико се утврди да поседују имовину стечену у ратним злочинима, биће поднет захтев за њено одузимање.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је да је ово Тужилаштво иницирало финансијску истрагу против укупно 22 окривљена припадника паравојне јединице "Шкорпиони" и јединице "Шакали".

Ово је прва финансијска истрага коју је иницирало то тужилаштво, сходно Закону о одузимању имовине проистекле из кривичног дела ратних злочина.

Векарић је прецизирао да ће по налогу тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића, полиција спровести финансијску истрагу против четворице припадника "Шкорпиона", осуђених за убиство шест Муслимана у селу Трново 1995. године и против 18 припадника јединице "Шакали" оптужених за ратни злочин у селу Ћушка на Косову и Метохији.

Заменик тужиоца за ратне злочине је најавио да ће и у другим предметима ратних злочина које води то тужилаштво бити спроведене финансијске истраге, после којих ће уследити захтеви за привремено, односно трајно одузимање имовине за коју се утврди да је у несразмери са легалним приходима осумњичених, у време када су почињена кривична дела.

Сумња се да оптужени и осуђени припадници "Шакала" и "Шкорпиона" поседују знатну имовину проистеклу из кривичног дела ратног злочина. Поступци се односе на имовину починилаца ратних злочина која би могла да се налази и у БиХ, Хрватској и у Црној Гори, навео је заменик тужиоца.

Платом купио 30 кућа

Финансијска истрага треба да покаже како је комадант "Шкорпиона" Слободан Медић, који је на суђењу својевремено тврдио да је док је био на челу јединице, примао плату од 300 тадашњих немачких марака, купио, односно помогао да се купи 30 кућа, указао је Векарић.

Према његовим речима, један од мотива појединаца за учешће у рату на простору бивше Југославије било је пљачкање и нелегално богаћење, а Закон о одузимању имовине сада омогућава да се све то истражи и процесуира.

Припадници јединице "Шкорпиони" Слободан Медић, Бранислав Медић и Александар Медић, као и Пера Петрашевић, осуђени су на укупно 53 године затвора, због кривичног дела ратног злочина против цивилног становништва.

Они су учествовали у ликвидацији шесторице муслиманских заробљеника у селу Трново у БиХ.

Јединицу "Шкорпиони" основала је Нафтна индустрија Републике Српске Крајине, у циљу обезбеђивања нафтних поља у месту Ђелетовци, од 1992. до 1996. године.

У случају познатом као "Ћушка", осумњиченима за убиство најмање 41 албанског цивила у том селу на терет се ставља и да су претресали албанске куће, пљачкали их и палили, а од становништва одузимали новац, накит, возила и друге драгоцености.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи