Караџић тражи документа од Канаде

Радован Караџић затражио од Трибунала у Хагу да му канадска влада достави копије материјала у вези с гранатирањем сарајевске пијаце Маркале. Караџић тврди да су муслимани извели те нападе.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић упутио је захтев Судском већу Хашког трибунала да затражи од канадске владе да доставе копије материјала у вези с гранатирањем сарајевске пијаце Маркале, за шта га хашки суд, између осталог, терети.

Караџић је, како је наведено у захтеву, 2. јуна 2009. године затражио копије докумената које садрже извештаје канадских обавештајаца или припадника УНПРОФОР-а, а који се односе на гранатирање Маркала, 5. фебруара 1994. године и 28. августа 1995. године.

Према хашкој оптужници, Караџић је одговоран за оба гранатирања, у коме је погинуо велики број цивила.

Караџић тврди да Војска Републике Српске није одговорна за гранатирање и сматра да су муслимани извели те нападе ради изазивања међународне војне интервенције.

У истрагу о нападима на Маркале било је укључено и канадско особље - припадници УНПРОФОР-а или војни посматрачи, а један од њих је мајор Френсис Рој Томас који би требало да сведочи као сведок оптужбе крајем августа, те су, како је Караџић подвукао у свом захтеву, тражени материјали неопходни за припремање за унакрсно испитивање сведока.

У захтеву је истакнуто да је Караџићевом правном саветнику 1. априла ове године запослени у канадском министарству одбране сугерисао да канадска влада поседује информације да су муслимани одговорни за нападе на пијацу Маркале.

Пошто комуникације са канадском владом нема од 4. септембра прошле године, када је она послала део материјала, уз обећање да ће што је пре могуће одговорити на остале захтеве, што до данас није учинила, Караџић тражи да Судско веће позове канадску владу да сада одговори на његов захтев.

Хашки суд Караџића терети у две тачке за геноцид над несрбима у Сребреници и још седам босанских општина, а у девет тачака за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дела, терор и незаконите нападе на цивиле и узимање медјународних талаца током рата у Босни и Херцеговини (1992-1995). године. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи