У разбојништво под дејством дроге

Већину разбојништава у Србији почине наркомани. Карактерише их велика употреба насиља и занемарљив плен. Полиција покушава да сасече проблем у корену и прекине дилерске мреже.

Највећи број кривичних дела разбојништва у Србији, дело је наркомана. На мети су најчешће жене и стари. У полицији кажу да, поред откривања директних починилаца, свакодневно ударају у срж проблема, на дилере дроге.

Пресецање дилерске мреже елиминисало би повећање наркоманије, а самим тим и потенцијалне разбојнике.

Након недавог бруталног пребијања педесетшестогодишње раднице у једном београдском грилу, код насилника је пронађена мања количина дроге и новац који су отели од несрећне жене - непуних 8.000 динара.

Овакви напади и пљачке, након којих је плен безначајан, карактеристични су за наркомане, кажу стручњаци. У последњих 10 година инцидената ове врсте било је широм Србије, како у граду, тако и на селу.

У полицији кажу да је њихов главни циљ пресецање дилерске мреже која производи овакве злочине јер ствара зависнике. Сматрају да бележе успех. Нису задовољни казнама које судије пресуђују дилерима.

"У ранијем периоду се дешавало да су људи са великим количинама дроге, посебно хероина као једне од најтежих врста дроге, били пуштени и није им одређено нити притвор од стране суда, нити су процесуирани и добили адекватне кривичне санкције, односно казне затвора које би одговарале тој количини коју смо нашли", објаснио је Миодраг Ракић из Одељења за сузбијање наркоманије.

Ипак, чини се да у последње време и ту има помака. "Пре неколико недеља смо добили једну пресуду која је врло занимљива, а то је да је човек који је извршио кривично дело продају дроге, за један грам марихуане колико је продао добио три године затвора", изјавио је Ракић.

Готово да не постоји ниједан ћошак у Србији који нема свог дилера. Начина за продају дроге је хиљаду. Од извођења пса у шетњу и по 20 пута дневно до гурања колица са дететом.

Иван из Обреновца је диловао дрогу неколико година. Није му било важно како наркомани долазе до новца. Каже да је у том свету насиље природно стање.

"Да би се дрогирао, он мора да дилује, а да би диловао мора да буде луд, љут, да бије и тако све то расте са дрогом и то је страшна ствар", рекао је Иван.

Коментаришући грижу савест код дилера, Иван каже да она постоји и да се они обично дрогирају да би убили грижу савест. Додаје да су код њега у "набавку" долазила и деца његових пријатеља.

По садашњем закону, казна за пуштање у промет опојних дрога је од три до 12 година затвора. У београдској полицији кажу да не памте да је икада за овакво дело пресуђена максимална казна.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи