Криминалци све млађи и бруталнији

Млади људи који су склони бруталном понашању, долазе из свих социјалних структура, кажу криминолози. Психијатри упозоравају да млади кроз агресивност покушавају да достигну осећај моћи. У протеклом периоду вођена блага казнена политика.

Три разбојника упала су пре неколико дана у киоск брзе хране и штанглама пребили радницу. Из касе су узели око 10.000 динара, а радницу су оставили са потресом мозга, сломљеним носем, вилицом и избијеним зубима. Полиција је ухапсила двојицу осумњичених који имају 19 и 23 године.

Полицијска евиденција показује да особе до 21 године приликом чињења кривичних дела карактерише прекомерна употреба насиља. И то им је можда и једина заједничка црта.

"Није више правило да су најпроблематичнија и најнасилинија деца разведених родитеља и деца из социјално угрожених породица. Суочили смо се са једним новим трендом, а то је да млади извршиоци кривичних дела са елементима насиља долазе из свих социјалних структура", рекао је Драган Вујичић из Управе криминалистичке полиције.

Генерација младих је у протеклих 20 година одрастала под неповољним околностима које су, сматрају психијатри, основни узрок њиховог агресивног и бруталног понашања. Њихово детињство обележили су насиље на улицама, утакмицама, у скупштини и медијима.

"Млади људи који су склони агресивном и бруталном понашању су углавном млади људи који су незадовољни собом, својим животом и онда кроз агресивност покушавају да имају неки осећај моћи, неки осећај важности чиме би на неки начин у самом себи надокнадили тај осећај незадовољства и инфериорности", рекао је психијатар-психоаналитичар прим. др Војислав Ћурчић.

Неки злочини нису морали да се десе. Примера ради, осамнаестогодишњни Кристијан Живановић, који је ножем убоо у леђа, а потом опљачкао двојицу немачких држављана, за годину дана неколико пута је привођен због крађа. У полицији кажу да то није једини случај и оцењују да је у протеклом периоду вођена блага казнена политика.

"Имали смо контраефекат да је та казнена политика, која је била блага за њихово добро за даљи бољи и квлаитетнији развој, имала уместо превентивног охрабрујући ефекат такав да  млад човек помисли, што није немогуће у тим годинама, да је јачи од система и да може да избегне санкцију", рекао је Драган Вујичић из Управе криминалистичке полиције.

Додатно упозорава и податак да се у Србији повећава број кривичних дела која су починили малолетници. Највише је крађа. Међутим, било је и седам убистава и већи број покушаја убистава. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи