Калинић пристао на изручење

Одбегли припадник земунског клана Сретко Калинић одрекао се права на жалбу на решење о изручењу Србији. Министарка правде очекује изручење "у веома кратком року", тужилац Радосављевић каже да ће тим изручењем бити расветљена многа убиства чији су извршиоци били непознати.

Портпарол Жупанијског суда у Загребу Крешимир Девчић рекао је да се одбегли припадник земунског клана Сретко Калинић одрекао права на жалбу на решење о изручењу Србији и тиме постао први хрватски држављанин који ће бити изручен некој другој држави.

Девчић је рекао да је Калинић јутрос, у Жупанијски суд у Загребу, био позван на испитивање као сведок, али је, у међувремену, стигао још један захтев за изручење, који се односи на истражни поступак који се води у Београду за три убиства.

У том делу, Калинић је морао да се изјасни само о томе да ли је сагласан са изручењем и он је то учинио рекавши да се неће жалити ни на једно решење.

Ванрасправно веће Жупанијског суда је, пре неколико дана, донело решење о изручењу Калинића Србији, где је, у одсуству, као припадник земунског клана осуђен на 30 година затвора, због убиства српског премијера Зорана Ђинђића, у марту 2003. године. Калинић је, у року од три дана, могао да поднесе жалбу Врховном суду, али то није учинио.

Како је 29. јуна потписан споразум између Хрватске и Србије о изручењима, више нема препрека за изручење Калинића Србији, рекао је Девчић, додајући да Калинић због процедуре, ипак, не може бити одмах изручен Србији.

Списи се морају доставити министру правде, који на крају доноси одлуку о томе хоће ли Калинић бити изручен Србији. Након те одлуке, ствар је договора Интерпола и полиција Хрватске и Србије када ће се изручење спровести, рекао је Девчић, додајући да се на то вероватно неће дуго чекати.

Калинић је, 8. јуна, тешко рањен у обрачуну са Милошем Симовићем, у приградском загребачком кварту Раките, после чега је превезен у болницу. Кад се сазнао његов идентитет, Србија је, 11. јуна, послала захтев за изручење.

Након што је установљено да се користио лажним документима, против њега је подигнута кривична пријава и одређен му је притвор, због чега је превезен у затворску болницу Дубрава, на истоку Загреба.

Милоша Симовића, који је пуцао у Калинића, неколико дана после обрачуна, ухапсила је српска полиција, код места Моровића, кад је покушао илегално да уђе у Србију.

Обојица су у одсуству осуђена на затворске казне по 30 година, због убиства Ђинђића, откад су били у бекству. Медији су јавили и да је Калинић опширно говорио о свом учешћу у убиствима мафијаша, јер рачуна да би, због сарадње са судством, могао остварити неке погодности.

Чињеница да су два припадника земунског клана живела у Хрватској више година и дуго изнајмљивала стан у загребачком кварту Ланиште, отворила је расправу о способности хрватских тајних служби и полиција, али и о томе да ли су они били под нечијом заштитом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи