"Краба" (пр)оверава рецепте

После хапшења директора Института за онкологију Ненада Боројевића, истрага у још неким фармацеутским кућама. Ухапшена и менаџер фармацеутске компаније "Астра зенека" Ана Матовић. Министар Дачић каже да постоје сумње о постојању фондова за подмићивање људи у здравству.

У наставку акције "Краба" припадници Службе за борбу против организованог криминала лишили су слободе продукт-менаџера фармацеутске компаније "Астра зенека" Ану Матовић, потврдио је министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Матовићева је осумњичена да је извршила кривично дело примање мита помагањем и одређено јој је полицијско задржавање од 48 сати. Дачић је рекао ида је у току истрага у још неким од фармацеутских кућа, како би се утврдило да ли су и оне умешане у подмићивање лекара са Института за онкологију.

Он је рекао и да су полиције неколико страних држава контактирале српске колеге поводом истраге у фармацеутским кућама, додајући да се ради о међусобној размени података у вези са подмићивањем здравстених радника.

Полиција је јуче ухапсила директора Института за онкологију и радиологију Србије Ненада Боројевића и још шест особа, због сумње да су извршили кривично дело примања и давања мита у износу око милион евра.

Полиција, у сарадњи са Специјалним тужилаштвом за организовани криминал, проверава и да ли су неки лекови, како би се продавали у већим количинама, преписивани у већој мери него што је потребно, односно да ли су им прошириване индикације.

Дачић је рекао да постоје сумње да су у појединим фармацеутским кућама постојали фондови намењени лекарима како би преписивали одређене лекове.

Он је навео да је полиција до одређених података у акцији "Краба", која је трајала 14 месеци, дошла путем електронског надзора телефонских разговора, додајући да ће све што се ту чуло бити додатно проверено.

РЗЗО учествовао у истрази

Поводом хапшења директора Института за онкологију Ненада Боројевића, директорка Републичкиког завода за здравствено осигурање рекла је да је Завод упознат са чињеницом да се већ неко време води истрага против неколико лекара, али да нису знали којих.

"РЗЗО је учествовао у истрази тако што је сву расположиву документацију из те материје дао полицији на увид, али се при том није знало о каквом се конкретном кривичном делу ради, тако да не можемо дати неке прецизније информације", навела је Вукајловићева.

Она је истакла да "по питању листе лекова и индикација које су прописане на тој листи, грађани могу бити сигурни и мирни у смислу да су индикације прописане за лекове у складу са европским стандардима".

Вукајловићева је додала да, ако је у питању препоручивање лекова ван листе лекова или за индикације које се не налазе на листи лекова, онда грађани треба да буду опрезни и треба да траже да им се свака таква препорука да написмено.

Говорећи о повезаности фармацеутских фирми и лекара, Вукајловићева је рекла да та повезаност постоји свуда у свету и да је реч о добро осмишљеном маркетиншком начину да се изврши утицај у пласману одређених производа на тржиште.

Министарство здравља покренуло инспекцијски надзор

Министар Томица Милосављевић изјавио је да је Министарство здравља покренуло инспекцијски надзор у Институту за онкологију и радиологију Србије, као и ванредну проверу квалитета стручног рада у тој установи.

Њихов извештај, према речима министра, очекује се у најскоријем року.

"Онај ко је прекршио закон, треба да одговара по закону и по процедурама које су предвиђене прописима. Није добро кад се унапред, као данас у медијима лицитира са тврдњама, да су даване двоструке или троструке дозе цитостатика и да су тиме убијана деца", навео је министар здравља и рекао је  да су такве тврдње сензационалистичке и неосноване.

"Мени то просто делује невероватно... Да је тако нешто могуће. Да је било који здравствени радник свом пацијенту да већу дозу да би дошао до финансијске користи", рекао је Милосављевић.

Са провером рада ове установе слаже се и стручни колегијум Института за онкологију и радиологију. За њих је важно да се  дилеме у јавности о раду запослених у Институту аргументовано и на најбољи начин отклоне.

Што се тиче приведених, реч је о особама које су, по основу своје функције и стручног и професионалног ангажовања, више година учествовали у успешном стварању и репрезентовању високог нивоа онкологије у Институту, у Србији и иностранству, што је потврђено од стране бројних ауторитета изван наше установе и Србије", наведено је у саопштењу Института.  

"Поводом наведених разлога за привођење, сматрамо да нико својом функцијом и положајем у здравственом систему не може бити изузет од преиспитивања регуларности свога рада и стога апелујемо да у интересу даље истраге, у овом тренутку, свако обавља свој део посла, а правосуђу треба да препустимо да објективно и ефикасно сагледа и процесуира започети поступак", наводи се у саопштењу.

Сви запослени у Институту, наведено је у саопштењу, уложиће максималан напор да и даље, на најбољи могући начин, својим радом обезбеде све потребне услове за лечење пацијената у складу са важећим стандардима и протоколима.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи