Вехабијама ублажене казне

Појединим припадницима вехабијског покрета у Новом Пазару, раније осуђеним због тероризма и недозвољеног држања оружја и експлозива, ублажене казне. Група ухапшена 16. марта 2007. године.

Веће Посебног одељења за организовани криминал Апелационог суда у Београду ублажило је казне појединим припадницима вехабијског покрета, раније осуђеним због тероризма и недозвољеног држања оружја и експолозива, саопштио је данас тај суд.

Како се наводи у саопштењу, веће којим је председавао судија Зоран Савић ублажило је казне некадашњег Окружног суда у Београду за Аднана Хота, Фуада Хоџића, Мирсада Прентића и Ерхана Смаиловића.

Хоту је казна са осам година затвора смањена на седам година и шест месеци, а Фуаду Хоџићу са седам година и шест месеци на седам година затвора.

Мирсад Прентић и Ерхан Смаиловић у затвору ће провести шест година и шест месеци. Првостепеном пресудом требало је да одслуже седам година.

Група вехабија осуђена је, 3. јула 2009. године, пред Специјалним судом. Вођа новопазарске групе Сенад Рамовић тада је осуђен на 13 година затвора.

На осам година осуђен је Јасмин Смаиловић. На по три године, осуђени су Сенад Вејселовић и Вахид Вејселовић.

На затворску казну од по две године и шест месеци осуђени су Дамир Бербо, Хусеин Чуљак и Албин Пулић, док је Бекто Мемић добио шест месеци и издржао је казну.

Оптужби су ослобођени Мехмедин Кољши и Сафет Бећировић.

Суд је утврдио да су они набавили веће количине оружја с намером да развију страх и несигурност код грађана и да су били способни за специјална терористичка дејства, противтенковске и противпешадијске борбе.

Утврђено је да су детаљно планирали убиство муфтије Муамера Зукорлића, напад на џамију у Новом Пазару и на полицијску станицу у том граду.

Судски поступак вођен је против 15 новопазарских вехабија, али је у међувремену поступак против Неџада Мемића раздвојен. Група је ухапшена 16. марта 2007. године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи