Притвор због убиства девојчице

Младену Огулинцу, осумњиченом за силовање и убиство осмогодишње девојчице у Старим Лединама, одређен притвор до месец дана, одлучено у Вишем суду у Новом Саду после саслушања.

Осумњичени за силовање и убиство осмогодишње девојчице у Старим Лединама Младен Огулинац, остаће у притвору до месец дана, одлучено је у Вишем суду у Новом Саду.

Истражни судија саслушао је Огулинца, одредио му притвор и покренуо истрагу против њега, због тешког убиства у стицају са силовањем.

"Он је искористио своје законско право, бранио се ћутањем. Одредила сам му, из објективних разлога, притвор од месец дана који ће се вероватно продужавати", рекла је судија Татјана Ђурашковић.

Огулинац је 1989. године био осуђен на 10 месеци затвора, због покушаја силовања, када му је била изречена и мера безбедности лечења од алкохолизма. Ту казну одслужио је у целости, а за тешко убиство и силовање сада му прети до 40 година затвора.

Огулинац је ухапшен јуче у шуми југоисточно од Старих Лединаца. Њега су, након више од 20 сати интензивне претраге, ухапсили припадници Жандармерије и новосадске полиције, уз помоћ мештана.

Осмогодишња девојчица, која је у недељу пронађена мртва у Старим Лединцима, најпре је силована, а потом убијена.

Њен нестанак пријавили су родитељи, а дете је пронађено у кући комшије Огулинца.

Eлектронскe наруквице за силоватеље

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен најавио је да ће сви силоватељи, а посебно вишеструки повратници, када одслуже затворску казну бити дужни да носе електронске наруквице, како би се у сваком тренутку пратило њихово кретање.

Истичући да би тај систем контроле требало да профункционише у наредних 30 дана, Хомен је навео да ће се електронски надзор спроводити и над извршиоцима кривичних дела насиља у породици, јер се показало да има велики број повратника тих кривичних дела. 

Обавезно ношење електронске наруквице налагаће суд, од случаја до случаја, било као меру безбедности уз основну казну затвора, или без казне затвора. 

"Циљ електронског надзора је, првенствено, контрола осуђених лица и то учиниоца кривичних дела као што су силовања и насиље у породици, тако што би Управа за извршење кривичних санкција у сваком тренутку знала где се налазе та лица", навео је државни секретар.

Хомен је подсетио да је Изменама и допунама Закона о кривичном поступку и Кривичног законика Србије, крајем прошле године, створен основ за примену система електронског надзора.

Осим на контролу силоватеља и насилника, систем електронског надзора спроводиће се и у односу на мониторинг притвореника и осуђеника, у одређеним случајевима (кућни притвор и кућни затвор), чиме ће се смањити преоптерећеност српских затвора, истакао је Хомен.

Државни секретар је изразио уверење да ће се на првих 200 лица применити те мере, до краја године, пошто се почетак примене система очекује у наредних месец дана.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи