Изручење Калинића до краја године

У наредна четири месеца, може се очекивати да Хрватска изручи Србији припадника земунског клана Сретка Калинића, рекао министар полиције Ивица Дачић, после разговора са хрватским колегом Томиславом Карамарком у Сомбору.

Министри унутрашњих послова Србије и Хрватске, Ивица Дачић и Томислав Карамарко, оценили су, у Сомбору, да су данашњи разговори добар увод уочи сутрашњег потписивања међудржавног споразума о изручењима. 

У наредна четири месеца, може се очекивати да Хрватска изручи припадника земунског клана Сретка Калинића Србији, рекао је министар Дачић.

"Очекујемо да на основу исказа Калинића и Милоша Симовића добијемо нова сазнања о више од 20 тешких кривичних дела почињених већином на територији Србије", рекао је Дачић на конференцији за новинаре после састанка са хрватским министром унутрашњих послова Томиславом Карамарком.

Карамарко је рекао да се Калинић налази у затворској болници у Загребу и да је његово стање стабилно. 

Хртватска полиција истражује да ли су Калинић и други члан земунског клана Милош Симовић током скривања у тој држави имали помагаче, рекао је Карамарко.

Карамарко је истакао да неки елементи указују на то да су имали помагаче, али и да је у току истрага, којом ће се то утврдити.

Заједно против тероризма 

Министри Дачић и Карамарко нагласили су неопходност заједничке сарадње и у борби против тероризма.

Они су навели да су у контакту са полицијом БиХ која истражује напад на Полицијску станицу у Бугојну, за који су осумњичени припадници радикалних исламских групација.

Дачић је рекао да је синоћ разговарао са министром за безбедност БиХ Садиком Ахметовићем о том нападу и да му је изразио саучешће поводом погибије полицајца.

Српски министар полиције рекао је и да му је Ахметовић пренео да полиција БиХ тај напад карактерише као терористички чин.

Дачић је нагласио да је неопходна сарадња свих држава у региону у борби против тероризма, првенствено путем размене информација, подсетивши да су и на територији Србије ухапшене неке вехабијске групе.

Он је навео да је претња тероризмом по садашњим подацима, пре свега, усмерена са овог подручја ка земљама западне Европе, али да се путем превентивног деловања мора активно сарађивати у спречавању сваке могућности терористичких аката.

Карамарко је истакао да хрватска полиција сарађује и по том питању са сигурносним органима БиХ.

Јединствен налог за хапшење

Технички предуслови за формирање заједничког центра за борбу против организованог криминала већ су испуњени и оперативно тај центар већ и постоји, рекао је Дачић.

Нагласио је да у наредним месецима и Србија и Хрватска желе да идеја о оснивању центра буде формализована и да се у његов рад укључе и остале државе региона.

Разговарало се и о изналажењу правних претпоставки о установљењу јединственог налога за хапшење који би важио у обе државе

Дачић је навео да је са хрватским колегом разговарао и о спречавању илегалне трговине наркотицима, подсетивши да ће двојица припадника МУП-а Србије до краја године отићи прво у Бразил, па у Аргентину, како би тамошњим полицијама помогли у откривању криминалних група са наших подручја.

Дачић је Карамарку предложио да се Србија и Хрватска договоре да њихови грађани границу прелазе уз личну карту, што ће Влада Хрватске размотрити. 

Састанку у Сомбору присуствовали су и директори полиција Србије и Хрватске Милорад Вељовић и Оливер Грбић са сарадницима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи