Одложено суђење Ковачевићу

Суђење Миладину Ковачевићу, оптуженом за наношење тешких телесних повреда америчком студенту 2008. године у Бостону, одложено за 13. септембар. Суђење одложено због изостанка другооптуженог, бившег вицеконзула Србије у Њујорку Игора Милошевића.

У Првом основном суду у Београду одложено суђење Миладину Ковачевићу, оптуженом за наношење тешких телесних повреда опасних по живот америчком студенту Брајану Штајнхауеру 2008. године у Бостону за 13. септембар.

Суђење је одложено због изостанка другооптуженог бившег вицеконзула Србије у Њујорку Игора Милошевића и недоласка Ковачевићевог браниоца Боривоја Боровића.

Према речима Милошевићевог браниоца Милана Зиндовића, Милошевић касни на суђење, јер возом долази у Београд.

На оптуженичкој клупи, поред Ковачевића, био је бивши конзул Слободан Ненадовић, а председница судског већа Ивана Рамић упозорила их је да ће на следећем претресу бити дужни да изнесу одбрану, чак и уколико се њихови браниоци не појаве, пошто за кривична дела за које су оптужени присуство адвоката, по закону, није обавезно.

Ковачевић је претходно рекао да не жели да изнесе одбрану без присуства свог адвоката.

Прво основно тужилаштво у Београду подигло је 2. марта оптужницу против Ковачевића, због напада на Штајнхауера, који је амерички држављанин, 4. маја 2008. године у Округу Брум у САД.

Ковачевићу се на терет ставља и да је извршио кривично дело фалсификовања исправе, јер је 9. јуна 2008. године, у Београду, на аеродрому "Никола Тесла", неистиниту јавну исправу, путни лист, употребио као праву и показао на увид припадницима пограничне полиције МУП-а Србије приликом пасошке контроле.

Милошевић и Ненадовић оптужени су због сумње да су, 8. јуна 2008. године, у просторијама генералног конзулата Србије у Њујорку прекорачењем граница службених овлашћења прибавили корист Ковачевићу и омогућили му да напусти територију САД.

На тај начин помогли су му да избегне вођење кривичног поступка пред правосудним органима САД по оптужници која га је теретила за наношење тешких телесних повреда америчком држављанину.

Истрага у Америци и Србији

Ковачевић се терети да их је, с умишљајем, на то подстрекао, па је оптужен и за подстрекавање на злоупотребу службеног положаја.

После туче у студентском клубу у којој је настрадао Штајнхауер, Ковачевић је ухапшен у САД, а после месец дана пуштен на слободу уз кауцију од 100.000 долара, коју је за њега положило Министарство иностраних послова Србије преко конзулата у Њујорку.

Ненадовић и Милошевић сумњиче се да су Ковачевићу помогли да из САД побегне у Србију, након што је пуштен из притвора, тако што су му издали привремену путну исправу.

Против Ковачевића је раније паралелно вођена истрага и у Америци и у Србији, пошто је после пуштања из притвора у Бостону, уз помоћ српског конзулата у Њујорку, побегао у Србију.

После вишемесечних преговора са представницима САД, српска влада је договорила плаћање одштете и преузимање кривичног гоњења Ковачевића од америчких правосудних органа, који су по замолници суда, доставили докуметацију у случају Ковачевић бившем Другом општинском суду у Београду (сада Првом основном суду).

Амерички државни тужилац формално је уступио "предмет Ковачевић" српском правосуђу, почетком априла прошле године, после договора са Владом Србије, која је породици Штајнхауер уплатила 900.000 долара на име трошкова лечења њиховог сина.

По Кривичном закону Србије, за тешке телесне повреде предвиђена казна је од једне до осам година затвора, за фалсификовање докумената од једне до пет година и за подстрекивање на злоупотребу службеног положаја од шест месеци до пет година затвора.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи