Наставак суђења Шешељу 6. и 7. јула

Саслушањем једног сведока Тужилаштва или Суда, 6. и 7. јула биће настављено суђење Војиславу Шешељу, рекао шеф правног тима за одбрану Шешења Зоран Красић.

Шеф правног тима за одбрану Војислава Шешеља, Зоран Красић, изјавио је да ће 6. и 7. јула у Хашком трибуналу бити обављен претрес, саслушањем једног сведока Тужилаштва или Суда, а, потом, и 13. и 14. јула, пре летње паузе.

Красић је рекао да је председник Суда одредио комисију од неколико судија, које би требало да одлуче о захтеву Шешеља за изузеће појединих судија, јер је о њима лидер радикала писао у својим књигама, али и зато што су учествовали у поступку када је Шешељ осуђен због непоштовања суда на 15 месеци затвора.

Красић је на конференцији за новинаре рекао да је "невероватно" да је председник суда најавио у извештају да ће првостепени поступак против Шешеља да се заврши марта 2012. године, иако је он, фактички, већ завршен, јер нема више сведока.

"Нису јасни критеријуми Хашког трибунала и по којим међународним стандардима се Шешељу суди", рекао је Красић, подсетивши да је било предвиђено да се у септембру ове године размотри у Хашком трибуналу да ли постоје услови за ослобађајућу пресуду Шешељу.

Красић је подсетио да је, по завршној стратегији Хашког трибунала, најпре било прописано да се до краја 2008. године окончају сви првостепени, а до краја 2010. сви жалбени поступци, а да се сада најављује окончање првостепених поступака до јуна 2012. године, а жалбених до средине 2014. године.

Красић је рекао да је Шешељ "затрпан новим захтевима који се односе на одлагање рокова, јер је циљ Хашког трибунала да лидер радикала што дуже остане у притвору и што даље од Србије, док за то време судије Хашког трибунала примају лепе плате".

Шешељу се суди за злочине против човечности и повреде ратних права и обичаја у Хрватској, Војводини и Босни и Херцеговини од 1991. до 1993. године.

Он је 21. јануара 2009. године додатно оптужен за непоштовање Трибунала, због обелодањивања имена и других личних детаља три сведока, чији идентитет је, по налогу претресног већа, био заштићен од јавности.

Шешељ је 24. јула осуђен на 15 месеци затвора због непоштовања суда и та казна му је потврђена 19. маја 2010. године. Шешељ је 4. фебруара 2010. други пут оптужен због објављивања, у књизи, података о 11 заштићених сведока.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи