Читај ми!

Суспендовани инспектор СБПОК-а Столић осуђен на годину и по дана затвора

Посебно одељење за организовани криминал Вишег суда у Београду осудило је суспендованог инспектора СБПОК-а Божидара Столића на казну затвора од годину и по дана, јер је злоупотребом службеног положаја одавао информације о истрази која се водила против организатора и дела припадника организоване криминалне групе Вељка Беливука.

Суспендованог инспектора СБПОК-а Божидара Столића, Посебно одељење за организовани криминал Вишег суда у Београду осудило је на годину и по дана затвора.

У образложењу пресуде наводи се да је Столић осуђен јер је злоупотребом службеног положаја одавао информације о истрази која се водила против организатора и дела припадника организоване криминалне групе Вељка Беливука.

Другооптужени Филип Голубовић је за подстрекавање Столића на злоупотребу службеног положаја осуђен на казну затвора од годину и два месеца.

Столићу је изречена и мера забране рада у МУП-у од пет година од тренутка правоснажности пресуде, а обавезан је да плати 500 евра које му је Голубовић дао када је проверавао одређене особе у бази МУП-а, пише Танјуг.

С друге стране, обојица су ослобођена за кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела.

Образлажући пресуду, судија је истакао да је став да докази прибављени са апликације "Скај" могу бити доказ у овом поступку када се ослањају на друге доказе, сматрајући да се пресуда не може заснивати на тим доказима.

Столић је осуђен за продужено кривично дело злоупотреба службеног положаја, а Голубовић за продужено кривично дело злоупотреба службеног положаја подстрекивањем.

Ово је друга првостепена пресуда на коју одбрана и тужилаштво имају право да уложе жалбу.

Ранија суђења и докази

Првом првостепеном пресудом Столић је осуђен на казну затвора од две године због злоупотребе службеног положаја, али је Апелациони суд ту пресуду укинуо и наложо да се суђење понови.

Другооптужени Филип Голубовић је првом првостепеном пресудом за подстрекавање Столића на злоупотребу службеног положаја осуђен на казну затвора од 14 месеци.

Ту пресуду укинуо је Апелациони суд јер, како је оцењено, првостепени суд није довољно аргументовао своје образложење у вези са коришћењем апликације "Скај" јер, како је наведено, "није довољно рећи да је тај доказ прибављен путем међународне правне помоћи".

Према оптужном предлогу, на молбу другооптуженог Голубовића, Столић је проверио 27. фебруара 2020. године да ли је и даље на снази Интереполова потерница Аргентине за осуђеним припадником групе Дарка Шарића, Борисом Лабаном, па му је сутрадан пренео да јесте.

Голубовићу је инспектор прослеђивао и податке о потерницама Срђана Јездимира, Марине Голубовић и Јелице Милошевић.

Заузврат је, како се сумња, добијао 500 евра по информацији, а за податке из истраге против Вељка Беливука и осталих Столићу је Голубовић обећао исплату од 5.000 евра.

После хапшења Беливука, Марка Миљковића и осталих припадника те групе 4. фебруара 2021. године, Столић је, према оптужном предлогу, преко Голубовића достављао информације о току истраге против њих припадницима групе који нису били ухапшени.

Све тражене податке, до којих је долазио путем злоупотребе службених овлашћења и увида у Јединствени информациони систем МУП-а Србије, давао је другооптуженом Голубовићу од јануара 2020. до 10. јуна 2021. године.

Према исказу Голубовића, он је инспектора упознао док је био у притвору, 19. априла 2019. године, када је Столић од њега узимао изјаву о нестанку Горана Михајловића. Након што је изашао из притвора, срели су се у једном кафићу и разменили телефоне.

уторак, 23. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару