Васиљевић: Рањени полицајац испричао како је дошло до напада, успео је да пуца ка нападачу

Вјекослав Илић, полицајац који је синоћ рањен у пуцњави код Лознице, је у стабилном стању и свестан је. Он је разговарао са помоћником директора полиције Драганом Васиљевићем који је у разговору за РТС испричао како је дошло до напада. Истиче да је полицајац Илић успео да репетира пиштољ и пуац ка нападачу, али не зна се да ли је он рањен. Васиљевић је изразио саучешће породици убијеног полицајца Николе Крсмановића.

Код Лознице је синоћ убијен један полицијски службеник, док је други тешко рањен. Јаке полицијске снаге интензивно трагају за нападачем.

Помоћник директора полиције Драган Васиљевић рекао је у емисији "Око" РТС-а да је обишао рањеног полицајца Вјекослава Илића и да је он у свесном стању и да се осећа добро.

Васиљевић је рекао и шта му је Илић испричао.

"Видели су 'мерцедес' тутинских регистарских ознака. Њима је то било сумњиво, пошли су за возилом, укључили светлосну сигнализацију. Возило је стало километар и по даље. Полицајци су изашли из возила и тражили лична документа, била је то рутинска контрола", рекао је Васиљевић.

Истиче да није одмах дошло до пуцњаве, и возач и сувозач су дали лична документа. Поштујући правила полицајци су захтевали да једно лице изађе - сувозач, а друго лице је остало у возилу.

"Сувозач је изашао, лице се понашало уобичајено у смислу гестиклуације, било је насмејано, полицајац Илић је био са леве стране, у зони возача да би га држао под контролом. Непосредно после почетка контроле лица зачули су се пуцњи, то је било у задњем делу возила", испричао је Васиљевић.

Наводи да је нападач опалио неколико метака ка полицајцу Илићу и да га је погодио у десно раме.

"Како сам каже (Илић) врло тешко, али успео је да репетира пиштољ и упутио неколико хитаца према том лицу", навео је Васиљевић.

Нема информације да ли је нападач рањен. Илић је, такође, рекао да нападач није знао, или није хтео да говори српски језик.

Претпоставља се да је нападач држао пиштољ за појасом и да је он био напуњен у тренутку када је излазио из возила.

"То је нешто што ми закључујемо, истрага ће показати шта и како, али је он врло брзо, како нам је Илић рекао, врло брзо након изласка из возила и покушаја његовог прегледа потегао пиштољ и пуцао. Значи да то говори да је метак већ био у цеви", рекао је Васиљевић.

Провера исказа Артана Хајризија

На лицу места полиција је пронашла пасош осумњиченог, издат од стране привремених институција такозваног Косова на име Хајризи Артан (1991). Објављена је и његова фотографија. Међутим, још се проверава да ли је то прави идентитет нападача. 

Хајризи Артан се, међутим, јавио немачким властима у Хановеру и тврди да му је брат Фатон украо пасош. Фатон Хајризи је, иначе, од 6. јула одбегли затвореник из затвора Смрековница код Вучитрна. Он је у затвору био због убиства руског војника 2000. године, али и других тешких кривичних дела као што је рањавање полицајаца на Косову и Метохији.

Васиљевић је за РТС рекао да има доста нелогичности у исказу коју је дао Артон у Немачкој и доста тога што се само здравим разумом не може потврдити, а оперативно је врло тешко.

"На пример да је његов брат дошао у Немачку и био у Немачкој и вратио се из Немачке поново на подручје Косова и Метохије, а да је он накнадно утврдио да му нема његових личних докумената. А то лице је данас са тим документима извршило овако гнусан злочин, уколико је то тачно", навео је Васиљевић.

Истакао је да полиција Србије интензивно сарађује са многим полицијама, укључујући полицију Републике Српске, полицију Босне и Херцеговине, полицију Хрватске, у контакту су са Еулексом, као и да су контактирали немачку полицију.

"На основу података које смо имали на лицу места, односно немачке личне карте, контактирали смо преко Интерпола и немачку полицију, и добили одговоре, али МУП је послао нови упит где тражимо да нам се разјасне околности и потврди оно што су објавили медији", навео је Васиљевић.

Возач рекао да је комуницирао са две особа

Данас је у једном тренутку речено да је возило које је заустављено у ствари такси. Међутим, касније је то демантовао и министар Ивица Дачић.

Реч је о возачу који је по потреби возио људе где треба за одређену своту новца. Он је приведен и њему је одређено задржавање до 48 сати.

Током дана стигла информација да није ухапшен само он, него и жена из Младеновца и њен супруг који је био у Бјељини.

"Ми у овом тренутку не можемо да потврдимо каква је њихова директна веза, али су они били, по изјави возача, контактна особа за транспорт лица од Прешева до Лознице", рекао је Васиљевић.

Говорећи о возачу, Васиљевић је рекао да је он изјавио да је таксиста.

"Возило којим је превозио ово лице, међутим, није имало обележја таксија нити има регистровану такси фирму која се води на њега или на то возило којим је транспортовао ово лице", навео је Васиљевић.

Каже да је возач, како сам тврди, по позиву пријатељице отишао до Прешева да преузме једно лице за које каже да не зна ко је. Возач тврди и да је био у контакту са другим лицем, који се испоставља да је муж те госпође.

"Он каже да у старту није знао који му је задатак и где лице вози, већ је само наслућивао, пошто му је госпођа, како он каже, рекла да треба лице да се превезе у Лазаревац, а онда уз пут му је рекла да то треба да буде друга дестинација, односно Лозница, па су ту имали неке несугласнице око висине плаћања", рекао је Васиљевић.

Помоћник директора полиције је рекао да је још неколико особа у процесу обраде и да се нада да ће они моћи да дају неке додатне податке и сазнања која ће моћи да потврде било коју сумњу полиције.

Терен који се претражује тешко приступачан

На питање у ком је правцу побегао осумњичени Васиљевић каже да је он побегао кроз један отвор на огради према реци Дрини.

"Ту је шипражје, кукурузиште, неприступачан терен, туда је прошао и побегао са лица места", рекао је помоћник директора полиције додајући да је возач рекао да није знао куда то лице (нападач) треба даље да иде.

Васиљевић је рекао да су одмах по сазнању о нападу ангажовани сви људски итехнички ресурси.

На терену су патроле Полицијске управе Шабац, патроле Граничне полиције, Специјална антитерористичка јединица, Хеликоптерска јединица, водичи службених паса, припадници Управе криминалистичке полиције, новосадске одред Жандармерије.

Појашњава да је терен такав да, чим се склони с пута, на свега неколико метара су кукурузишта која се простиру хектарима, при чему је кукуруз већ висок и више од два метра. На три метра се не види ништа, додаје Васиљевић.

"Ми више пута претражујемо цео терен и сад тренутно претражујемо тај терен са јаким политичким снагама. Долазимо до Дрине, идемо лево, идемо десно, пречешљамо шири простор. Убеђен сам да ћемо наћи извршиоца овог гнусног дела и да ће му се судити по закону", рекао је Васиљевић.

На питање да ли постоје подаци да је на неком граничном прелазу или административном прелазу осумњичени ушао у Србију, Васиљевић каже да према подацима са граница и административних прелаза та особа није ушла у Србију на тај начин.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару