Хаг, бившем припаднику ОВК Пјетру Шаљи 18 година затвора

Пред Специјализованим већима такозваног Косова у Хагу изречена је пресуда некадашњем припаднику ОВК Пјетру Шаљи - осуђен је на 18 година затвора. На терет му се стављају злочини почињени 1999. године над албанским затвореницима у граду Кукешу.

Како се наводи у саопштењу, у које је Танјуг имао увид, Шаља је проглашен кривим за ратне злочине произвољног лишења слободе, мучења и убиства, док је из материјално-правних разлога ослобођен оптужбе за кривично дело суровог поступања.

Како се наводи у пресуди је закључено да Шаља сноси индивидуалну кривичну одговорност за дела која му се стављају на терет, а којима је лично допринео као учесник у удруженом злочиначком подухвату у ком су учествовали и други припадници тзв. ОВК.

Истиче се да се кривична дела, која му се стављају на терет, односе на период од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999. у објектима некадашње фабрике метала у месту Кукеш, на северу Албаније, када се штаб тзв. ОВК налазио у тој фабрици, која је коришћена у разне сврхе, пре свега за регрутовање, мобилизацију и логистику.

Наводи се и да су неки припадници тзв. ОВК фабрику користили и као место у ком су затварали, саслушавали и злостављали лица за која су сматрали да сарађују са српским властима, да су повезана с тим властима или их подржавају, односно лица за која су мислили да недовољно подржавају тзв. ОВК.

Жртве су углавном биле косовски Албанци, који су страдали од руку других косовских Албанаца.

Укупан број људи који су у том периоду држани у затвореништву у фабрици метала у Кукешу није познат, али су Већа проценила да их је било око 40, а међу њима су биле и најмање три жене.

Већа су утврдила идентитет 18 затворених лица и констатовала да су ти људи држани у нехуманим и понижавајућим условима, у тесним просторијама, без довољно воде, хране и медицинске помоћи и да им није било дозвољено ни да се оперу ни да се пресвуку.

Затвореницима није речено из ког су разлога лишени слободе и они нису имали могућност да оспоре законитост затварања, а подвргавани су суровим саслушавањима, најчешће ноћу, и присиљавани да дају изјаве и признања.

Такође, наводи се у саопштењу, били су излагани психичком и физичком злостављању, а неки су присиљавани и на физички рад, а услед таквих околности,
затвореници су живели у сталном страху.

Током суђења саслушана 22 сведока

"Брутално злостављање оставило је на њих трајне физичке и психичке последице. Неке жртве више нису у стању да зарађују за живот или да издржавају породицу. Неки од тих људи су престали да иду на посао или су прекинули школовање зато што се сматрало да потичу из породице шпијуна. У једног затвореника ког је група припадника ОВК сурово злостављала пуцао је један од припадника ОВК. Тај затвореник преминуо је од последица рањавања, пошто му је ускраћена адекватна медицинска помоћ. Током маја и јуна 1999, Шаља је био припадник ОВК. Он је у неколико наврата био физички присутан у фабрици метала у Кукешу и заједно с још неколико припадника ОВК учествовао је у пребацивању једног затвореника у фабрику метала у Кукешу и у саслушавању и бруталном злостављању неколицине затвореника. Осим тога, Шаља је учествовао и у бруталном злостављању једног затвореника који је касније преминуо од последица рањавања ватреним оружјем. Иако у ОВК није имао конкретан чин или службени положај, Шаља је у фабрици метала у Кукешу уживао извесну аутономију", наводи се у саопштењу.

Током суђења Шаљи је саслушано је 22 сведока - 10 које је позвао специјализовани тужилац, два која је позвао заступник жртава и 10 које је позвала одбрана, а разматране су и писмене изјаве, документарни докази и вештачења.

Суђење се одвијало у контексту континуиране праксе застрашивања сведока, у поступку је учествовало и осам жртава којима су одобрене мере заштите.

Додаје се да је то друга пресуда коју Специјализована већа такозваног Косова доносе по оптужбама за ратне злочине - бивши командант тзв. ОВК Саљих Мустафа осуђен је на 22 године затвора.

 

уторак, 16. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару