Читај ми!

Данас саслушање мајке осумњичене да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

У тужилаштву ће данас бити саслушана 32-годишња жена због сумње да је у новобеоградској основној школи вређала, претила и ударала више пута наставницу школе у коју иде њен син. Осумњиченој је јуче одређено 48-часовно задржавање.

Кривичном пријаву ставља јој се на терет да је 13. јуна у школи, незадовољна оценом која је закључена њеном сину, упутила наставници претње по живот и тело, вређала је, почупала за косу и задала јој више удараца у пределу тела, саопштило је тужилаштво.

Наставници је, према њеној изјави, повређено људско достојанство, те осећа страх за своју безбедност, наводи се у саопштењу и додаје да је случај изазвао и узнемиреност грађана, нарочито због чињенице да се догодио у основној школи.

"Свесни учесталости напада на просветне раднике, Треће основно јавно тужилаштво у Београду ће предлагати најстроже санкције и на тај начин утицати на безбедност свих грађана и очување образовних институција", истиче се у саопштењу.

МУП је потом навео да су наставници у КБЦ Земун констатоване вишеструке лаке телесне повреде.

Подрушка других школа

Савет родитеља је јуче због напада на наставницу, организовао протестни скуп против насиља испред школе на Новом Београду. 

Подршку наставници је пружио колектив ОШ "Јован Дучић", као и друге основне школе у Београду и на Новом Београду.

Ово, међутим, био је други по реду напад на просветне раднике у истом дану. 

Родитељи ученице школе на Врачару "Свети Сава" напали су учитељицу по повратку са рекреативне наставе, а тужилаштво је наложило да се прикупе докази у овом случају.

"Дежурни тужилац наложио је да се, након што полиција прикупи остале потребне доказе – снимке камера видео-надзора и изјаве сведока догађаја, против родитеља поднесе кривична пријава због кривичног дела насилничко понашање", навело је тужилаштво.

Осуде

Нападе на наставнице оштро су осудили представници државе, који су били једногласни у оцени да су недопустиви и поражавајући, те су најавили строже казне.

"Апсолутно осуђујем рушење угледа образовног система, дигнитета и достојанства наставника. Морамо оштрије санкционисати овакве ситуације и више радити на превентиви", рекла је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

И председница Народне Скупштине Ана Брнабић најоштрије је осудила вербално и физичко насиље над запосленима у просвети, васпитачима, наставницима, професорима.

Убрзање измена Кривичног законика

О ситуацији у просвети више од сата разговарали су премијер, министарка и представници синдиката.

Резултат разговора је убрзање рада на измени Кривичног законика који би напад на запослене у образовању третирао као посебно кривично дело, за шта је предвиђена казна од једне до осам година затвора.

"Битно је да се људи који то учине, процесуирају и да се закон спроведе у дело. Можемо да пишемо те законе, али ако се не буду спроводили и не буду процесуирани ти људи, ово ће се дешавати и даље", поручио је Добривоје Марјановић, редседник Уније синдиката просветних радника Србије.

Синдикати траже и поштовање протокола о динамици повећања зарада.

Почетна плата наставника, према плану, у јануару би требало да се изједначи са просеком у земљи, док се до краја године очекује се и усвајање нове верзије кривичног законика. 

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије