Читај ми!

Три године затвора за подстицање на тероризам

Виши суд у Београду огласио је И. Д. кривим због извршења кривичног дела јавно подстицање на извршење терористичких дела и осудио га на три године затвора. У оптужници је наведено да је подстицао на тероризам и објављивао поруке подршке Исламској држави.

Посебно одељење за организовани криминал Вишег суда огласио је И. Д. кривим због извршења кривичног дела јавно подстицање на извршење терористичких дела из члана 391а Кривичног законика.

Он је осуђен на казну затвора у трајњу од три године, у коју му је урачунато време проведено у притвору, као и време проведено на мери забране напуштања стана уз примену електронског надзора.

Приликом објављивања пресуде, председник већа укратко је саопштио разлоге пресуде, а против исте дозвољена је жалба Апелационом суду у Београду, саопштио је Виши суд.

Ово је друга првостепена пресуда пошто је Апелациони суд укинуо прву којом је И. Д. такође био осуђен на три године.

И. Д. је оглашен кривим јер је континуирано и јавно, путем видео-снимака, фотографија и текстова износио и преносио идеје којима се посредно подстиче на вршење кривичног дела тероризам.

Он је објављивао фотографије наоружаних припадника и вођа терористичке групе "Ал-Каида".

И. Д. је у периоду од почетка марта 2020. године до 5. фебруара прошле године, на више друштвених мрежа администрирао, односно прво отворио, а затим управљао са више налога и у делу налога, који је јаван и доступан за све кориснике.

Затим је поставио низ садржаја текстова, снимака и фотографија који величају организацију, која је од стране Уједињених нација проглашена за терористичку "Исламска држава", величају њени припадници, позива на "џихад, пропагирају и величају њени поступци, позива на пружање материјалне помоћи и приступање у њене редове, на оружану борбу, насиље, убиства и на самоубилачке акције и приказују снимци истих и, између осталог, поставио и садржај у коме се издају упутства како треба извршити нападе и убијати немуслиманско становништво.

И. Д. је осуђиван пресудом Вишег суда у Београду 2018. године због кривичног дела расна и друга дискриминација, на казну затвора у трајању од 6 месеци, која је извршена у просторијама у којима станује, уз примену електронског надзор.

Оптужени И. Д. је ухапшен 18. фебруара 2022. године.

уторак, 18. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије