Читај ми!

Одбрана бивших лидера тзв. ОВК тражи истрагу у вези са једним сведоком

Одбрана бивших лидера такозване ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија затражила је од претресног већа Специјализованих већа Косова да именује пријатеља суда који би спровео истрагу у вези са поруком коју је Тужилаштво добило у вези са сведоком W04577, а у којој се наводе подаци који директно утичу и потенцијално су фатални по кредибилитет сведока.

У саопштењу достављеном Танјугу, одбрана је тражила и да, уколико се не именује "пријатељ суда", аутора писма испита Тужилаштво и обавести одбрану о истрази, али и да се сведочење сведока одложи док се не истраже наводи из писма.

Наводи се да је идентитет аутора писма заштићен, као и да се у писму налазе докази да је наводно, давао исказ, у корист својих личних мотива.

Идентитет особе која је ту поруку упутила, како пише у захтеву одбране, заштићен је одлуком суда, на захтев тужилаштва непознат браниоцима.

"Пошто одбрана није у могућности да сама изврши потребне истражне радње, а Тужилаштво је у ситуацији сукоба интереса јер се теза против четворице оптужених заснива, између осталог, на кредибилитету тог сведока, одбрана тражи да се именује независни истражитељ како би истражио наводе садржане у писму и припреми извештај о исходу таквих истрага", наводи се у саопштењу Специјализованих већа.

Сељимијева одбрана је контактирала Тужилаштво 12. јануара ове године, четири дана након што је стигла порука, са питањем да ли је Тужилаштво истражило или планира да истражи наводе наведене у поруци о сведоку, да објави идентитет пошиљаоца писма како би одбрана спровела властиту истрагу.

Тужилаштво је обавестило одбрану да није у обавези да обавести одбрану о истражним радњама, ако их има. Одлуку о захтеву одбране требало би да донесе расправно веће председавајућег Чарлса Смита.

У Хагу је у току суђење бившим вођама тзв. ОВК Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, у случају названом "Тачи и други" који су оптужени за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства.

Та кривична дела квалификована су као злочини против човечности и ратни злочини. Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.

недеља, 26. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије